Így segítenek másokon... A Nők Lapja 2021/36. számának cikke.

A hírességek számára a jótékonykodás igazi huszonkettes csapdája. Ha adakoznak, akkor biztos csak a népszerűségért teszik – gondolhatják mások – , ha nem segítenek, akkor meg elfelejtették a szívtelen senkiházik, honnan jöttek. Szerencsére több példa is azt mutatja, lehet ezt jól csinálni.

Nem aprópénzről beszélünk; csak az Amerikai Egyesült Államokban tavaly 471 milliárd dollár gyűlt össze jótékonysági célokra. A rekordösszeg egy olyan évben valósult meg, amikor a járvány generálta gazdasági problémák mindenkit érintettek. A hírességek filantróp tevékenysége – különösen egy nehezebb időszakban – nemcsak azért fontos, mert ők sok pénzt tudnak adni a rászorulóknak, hanem mert kiállásuk másokat is jótékonykodásra sarkall.

Jut is, marad is

A leggazdagabbak már csak a közvélemény miatt is kénytelenek a vagyonuk egy részét felajánlani, de nagy különbség van abban, ki mekkora hányadot tart üdvözítőnek. A Forbes idei számításai szerint az USA leginkább nagylelkű adakozója Warren Buffet, aki élete során közel 43 milliárd dollárt fordított mások megsegítésére. A 90 éves üzletember 2006-ban úgy nyilatkozott, hogy minden Berkshire Hathaway-részvényét, vagyis nettó vagyonának 99 százalékát jótékony célokra kívánja adományozni. A terv felét már teljesítette, amit nem érzett túl nagy lemondásnak, mert úgy véli, a világ legkönnyebb cselekedete olyan pénzt elajándékozni, amelynek nem volt és nem is lesz valódi haszna a családja számára.

Warren Buffet adományainak jelentős része a Bill és Melinda Gates Alapítványon keresztül jutott el a rászorulókhoz. A házaspár szervezete a legnagyobb és legbefolyásosabb filantrópkezdeményezés, amely óriási hatással volt az egész világra, különösen az egészségügy fejlesztése, a szegénység felszámolása, a klímaváltozás elleni közdelem, a gyerekek oktatása területén, de komoly szerepük volt számos halálos fertőző betegség visszaszorításában is. Gates-ék harminc milliárd dollárt áldoztak nemes célokra saját vagyonukból, és tevékenységükkel hatékonyan vettek rá több ultragazdagot is az adományozásra. Az alapítók idén jelentették be, hogy elválnak, de mindketten leszögezték: ez nem érinti az alapítvány működését, továbbra is együtt dolgoznak a számukra fontos ügyekért.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .