„Megtanultam értékelni magamat” – Címlapinterjú Gryllus Dorkával

Gyereknevelés, sorozat és... A Nők Lapja 2021/35. számának cikke.

Egy éve tele volt vele a sajtó, hogy az ország – sőt Európa – egyik legjobb színésznője 47 évesen gyereket vár. Aztán hogy boldog, kétszeres anyuka lett. De Dorka nem olyan, aki a csöndet és a nyugalmat játék nélkül túl sokáig bírja. Áronka még csak kilenc hónapos, de ő már lelkesen nyomoz a BBC ünnepelt sorozatában egy szövevényes bűntény ügyében…

Sétálunk egymás felé a Pasaréti úton. Rögtön az jut eszembe, hogy most is mintha ugyanabban a láthatatlan fátyolban lépkedne, amit tavaly ősszel érzékeltem körülötte, még babával a hasában. Leülünk a kávézóban, rendel. Rántottát. Salátát is hozzá. Kislányosan szabadkozik, hogy álmos is, éhes is. Meg hogy egy pici gyerek mellett az ember kihasznál minden alkalmat, amikor nyugodtan ehet. 

Megnéztem egy interjút veled, úgy egy éve készülhetett, amikor még bőven vártad a kisfiadat. Elvarázsoltnak tűntél, mintha teljesen máshol jártál – sőt inkább lebegtél – volna. Akkor azon gondolkodtam, vajon a terhesség miatt voltál-e olyan, vagy amúgy is jellemző rád ez. 

Egyrészt az a nyári terhesség egészen extrém volt, mindenben más, mint az első, ráadásul ugye be is voltunk zárva a járvány miatt. Pont múltkor kérdeztem Somikámtól, aki már kilencéves, hogy mi a fenét csináltunk mi akkor, amikor a kánikulában én lépni sem bírtam. „Hát filmeket néztünk, mama” – mondta. De hát terhesen az ember nemcsak a fejébe van bezárva, hanem az egész fizikai valójába, és a benne növő kis élettel van elfoglalva. Másrészt viszont valóban, valahol eleve ilyen vagyok. Ilyen is. De nemcsak rám, hanem az egész családomra jellemző ez a fura, elvarázsolt állapot. 

Zárkózottság? 

Nem, inkább valami kreatív befelé fordulásnak nevezném. Azt hiszem, ez nálunk mindig mindenkinek meg van engedve. Nem szóltak rám gyerekkoromban sem, hogy kislányom, gyere ki végre a fejedből, szedd már össze magad. Művészcsalád… Emlékszem, egyszer még főiskolás koromban mesélte az egyik osztálytársam, hogy a színpad mögött két díszítő összesúgott mögöttem, hogy „ez már megint be van szívva”. Pedig teljesen józan voltam. 

De most már nem vagy várandós, sőt, annyira visszarázódtál a való világba, hogy le is forgattál egy komplett BBC-sorozatot, a Baptiste második évadát, olyan nemzetközileg elismert színészekkel, mint például Tchéky Karyo éFiona Shaw.

Igen, az is furcsa élmény volt, azonkívül, hogy imádtam. Ugyanis még a járvány előtt, tavaly télen kezdtük a forgatást. Akkor történt az is, hogy kezdtem olyan érdekesen érezni magam, de nem volt időm foglalkozni vele, hiszen nyakig belemerültünk a munkába. Amíg egy reggel Korci (Simon Kornél, Dorka férje – a szerk.) végigmért a fürdőszobában, majd kikerekedett szemmel megállapította, hogy „Dorcikám, te terhes vagy”. Nekem ez a variáció egyszerűen nem jutott eszembe. Ez szinte egybeesett a járvány kezdetével, amikor tejesen le kellett állni mindennel, így persze a forgatással is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .