Lakásétterem, nyugalom... A Nők Lapja 2021/34. számának riportja.

Halastavak és a Villányi-hegység öleli körbe a falut. Egy utcája van és ötvenhárom présházból álló pincesora. Egy ideje Tóth Verája is, mert az énekesnő ideje jó részét a párja, Pauli Zoltán lakáséttermében tölti. Na, erre lettünk mi kíváncsiak.

– Itt, Palkonyán az emberek levetik az álarcukat, a pózaikat, lelassulnak, meg merik mutatni magukat. Annyiszor láttam ezt, de magamon is érzem. Itt az idegek kisimulnak, mintha az agy is méregtelenedne. Kérdezgettem magamtól, hogy miért. Arra jöttem rá, hogy a templomtól lehet… Akármilyen kicsi, ez a falu szíve. Én is beülök néha, ami itt úgy megy, hogy elkérem a kulcsot. És akkor csak ülök, csak vagyok. Megnyugszom.

A Batthyány család által épített vörös kupolás körtemplom, amiről Vera beszél, minden szempontból irányadó. Mögötte kell bekanyarodni, ha az ember Tóth Veráékat keresi. A Palkonyhát, aminek a nevében ennek a szerelmetes falunak és Vera párjának, Pauli Zoltánnak a neve rejlik. Zoli idegenforgalmi közgazdászként és borászként fedezte fel magának a villányi borvidéket, itt kezdett gasztronómiával foglalkozni, és lett kiváló séf. Ő az egyik alapítója a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesületnek, ehhez olyan vidéki éttermek tartoznak, akik a helyi ízeket, a szezonalitást és az igényességet tűzték zászlajukra. Ez a kis lakásétterem is az egyesület tagja, a maga családiasságával, színvonalával és méretével. Étlapnélküliségével, mert itt azt lehet enni, amit Zoliék kigondolnak. Ide az jön, aki gasztro- és borélményre vágyik, és pihenni szeretne. A falu jelmondata is ez: Lassulj be, ez Palkonya!

Menzapizza

Zoli éppen pizzát süt a hátsó terasznál, nem számolom hányat tol be a kemencébe, hányat vesz ki. A pizzát most nem vendégek kapják, hanem azok a segítők, akik az esti eseményre terítenek, és a szobákat készítik elő, meg mi, akik ugye szintén a munkánkat végezzük. És persze ők négyen: Az énekes testvérpár Vera és Gabi, illetve a férjek, Zoli és (Krausz) Gábor. Ma este ők négyen látják vendégül azt a hatvan embert, akik ötfogásos vacsorára és egy koncertre érkeznek Palkonyára. Közülük többen náluk is szállnak meg.

– Könnyű nyári ízekkel indul az ételsor, lesz egy íve – magyarázza Zoli, aki lassan tizenöt éve vette meg ezt a szép sváb parasztházat. Tizenöt év fordulópont errefelé, mert addig gyüttmentnek számít az ember. Utána? – kérdezem.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Próbáld ki most kedvezményesen!