Egy program, ami élni segít. A Nők Lapja 2021/33. számának riportja.

Amikor uborkát vásárolunk az üzletben, talán nem is gondolnánk, hogy van, akinek ez egyenesen a túlélést jelenti. Tizenhárom szabolcsi településen így próbálnak meg kitörni a mélyszegénységből. Uborkát termesztenek – segítséggel – fűtésről, új nyílászárókról és néhány nap nyaralásról álmodoznak.

Az egyik fábiánházi cigánysoron, a Dankó utcában szól a rádió. Egy ház és a poros út közt idős férfi fekszik matracon, körötte gyerekek játszanak. A mátészalkai járás ezerhétszáz lelkes kis falujában sok a romos épület. Jónás Barnáék házán is bőven akad javítanivaló, de legalább már lakható, a szobát kicsinosították. A sarokban hangszórók, a szekrény polcán parfümös üvegek, a franciaágy mellett parkoló elektromos kisautó. Jónásék kislánya, Annabella hároméves. Beleül, felbőgeti a kis járgányt, elindul.

– Albérletben laktunk, három éve vettük a házat,  szörnyű állapotban volt. Az előttünk itt élők még a falakat is szétrombolták, villany se volt. Azóta csinálgatom, és szinte egy teljes évet dolgoztam csak azért, hogy visszakössék az áramot. Ablakokat cseréltünk a rossz szigetelés miatt, ha nem tüzeltünk, hamar kihűlt a szoba – mondja Barna, aki tizennégy éves korától a mezőgazdaságban dolgozik.

Lehetőség a fejlődésre

A bútorok, játékok, lomok rendetlenül hevernek szanaszét, viszont a veteményes tökéletesen rendezett. A család május óta uborkázik. A területről eltakarították a gazt, az eszközök – víztartály, drót, fólia, csepegtetőcsövek, permetezőgép, palánták – beszerzésében és az öntözőrendszer kiépítésében a Kiútprogram segített nekik. Ez egy civil kezdeményezés, a Polgár Alapítvány működteti. Célja az ország elmaradott részein élő, zömmel roma emberek támogatása, életminőségük javítása, és az induláshoz szükséges kezdőtőke biztosítása, valamint segítség a megtermelt javak értékesítésében.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .