Sóhajtás, nyögés és mormogás... A Nők Lapja 2021/31. számának riportja.

Mi vonzza az embert egy mesterkurzusra, ahol egyértelműen ő a leggyengébb láncszem? Főként az, hogy a világ egyik legjobb cukrászát figyelheti, és közben a hazai szakemberek sütési praktikáit, beszerzési helyeit és bennfentes poénjait hallgathatja. Két nap alatt rengeteget lehet tanulni gasztronómiáról, cukrászatról, a világról.

Tavaly Párizsban nyaraltunk, és a múzeumok mellett végigjártuk a híres cukrászdákat is. Mind közül toronymagasan emelkedett ki a Stohrer, amelyet 1730-ban alapított XV. Lajos szakácsa, és ahol a mai napig a legfinomabb klasszikus francia desszerteket kínálják. Akkor kezdtem el követni az Instagramon a főcukrászt, Jeffrey Cagnes-t, és azóta tudom, hogy ő nem egyszerűen a szakma ünnepelt sztárja, de az elképesztő munkabírása és maximalizmusa mellett egy huncut vagány is. Nagyon örültem ősszel, amikor olvastam, hogy Magyarországra jön mesterkurzust tartani a Desszert Egyetem szervezésében, szenteste mégis a „jaj, istenem, félek!” felkiáltás hagyta el a számat, ahogy megláttam a fa alatt a kétnapos programra szóló kupont. Megijedtem, hogy mezei háziasszonyként ügyetlenkedni fogok, és a szerencsétlen habzsákkezelési technikámmal csak égetem magam a sok profi cukrász között. Szerencsére Laufer Judit, a mesterkurzus egyik szervezője megnyugtatott, hogy ez nem workshop, a résztvevők nem maguk készítik el a desszerteket, hanem testközelből figyelik az összes lépést a tésztagyúrástól a díszítésig. Nem is lenne idő rá, hiszen két nap alatt kilenc desszert készül, akad köztük olyan, amelyhez három különböző tészta és négy krém kell. Minden finomság részletes, magyar nyelvű receptjét megkapják a résztvevők, felvehetik, fotózhatják ez egyes fázisokat, és persze folyamatosan kérdezhetnek.

Bemelegítés

Kedd reggel gyülekezünk a helyszínen, Jeffrey a pult mögött kortyolgatja a kávéját, kedvesen köszönti az érkezőket. Kicsit mindannyian zavarban vagyunk, ezt oldja Auguszt Ibolya, aki betoppanva megkérdezi: „akkor most civilben leszünk, nem öltözünk át?”. Sokan megkönnyebbülve sóhajtanak fel, elszaladnak a mosdóba séfkabátot ölteni. Vannak itt Érdről, Miskolcról, Kaposvárról, Pannonhalmáról és Budapestről, a legnevesebb cukrászok mellett jól megfér a csokoládékereskedő is, az egyik társam alkarján izgalmas tetoválásokat látok: muffin, habverő, torta.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .