A Pala, a Szecska és a Néplavór – Ha végre itt a nyár…

Irány a strand! A Nők Lapja 2021/29. számának cikke.

 A Erzsébet híd közelében lehorgonyzott, zöldre festett Duna-uszodában állítólag már Kossuth apánk is lubickolt, sőt egyszer még őfelsége, Ferenc József is ellátogatott oda. Forró nyaraink megszépítőiről, a főváros legendás strandjairól mesélünk.

Július-augusztusban a hőmérő higanyszála régebben is gyakran kúszott harminc fok fölé. S ilyenkor a városlakó ember egyetlen vágya valamely enyhet adó vízben megmártózni.

Csobbanás ebédszünetben

Már az 1810-es évek végétől úgynevezett Duna-fürdők, s ezekkel egy időben uszodának nevezett, de az előbbiekhez igencsak hasonló intézmények létesültek Pest-Buda-szerte. Az előbbiekben kabinok körítették a gerendaácsolattal elkerített folyófelületet, s itt a városlakók fürdőztek, az utóbbiakban katonáknak rendszeresítettek úszóiskolát. Száz évvel később már kilenc ilyen Duna-uszodában ugorhatott fejest a nagyérdemű közönség. A legtovább, még a második világháború éveiben is, az Országház előtti Duna-szakaszon kialakított fürdő fogadta a szezonvendégeket.

A két világháború között a fővárosi strandoknak, akár a Balatonnak is megvolt a maga közönsége. „A Gellért fürdőben strandolnak a primadonnák, a szubrettek, a felkapott táncosnők és a nagytőke. A Hullámfürdő előkelő flört-fürdő. A víz talán nem is fontos” – írta az esti Kurír 1932. július 2-án. Megtudjuk azt is, hogy „A Palatinus-strandon a szigeti emberek, a Lipótváros kereskedővilága, vállalkozók, a jobb középosztály s a Sziget rajongói találkoznak. A csillaghegyi strandfürdő az úszók paradicsoma, ez a fürdő van felszerelve a legjobb tornaszerekkel, játékpályákkal. A Duna-uszoda viszont a dolgozó emberek, a belvárosi tisztviselők strandja. Ez az a bizonyos »félórás uszoda«, ahol a pesti hivatalnok, banktisztviselő ebédszünet alatt egy félórára beugrik a vízbe, hogy lehűtse magát.” Déd- és ükanyáink-apáink közül sok ezren strandoltak egy-egy hétvégén a fővárosban. És megadták a módját. Majdnem minden strand kínált valami különleges csemegét, óriási strandlabdát, izgalmas játékokat, kockás terítős vendéglőt. Sőt, a Palán jazz band játszott, így a bátrabbak a parázsló homokon foxtrottot járhattak, vagy tangót úszhattak a medencében.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .