Csak rajtunk múlik! A Nők Lapja 2021/28. számának cikke.

„Félszárnyú angyalok vagyunk mindannyian, ezért csak akkor tudunk repülni, ha a másikat átöleljük” – fogalmaz a költő. Milyen igaz. Csakhogy közös életünk során előfordulnak zuhanórepülések is! Méghozzá menetrendszerűen. Nem ártana ezt tudatosítani, és előre felkészülni a krízisekre. A szakemberek szerint ez a boldog párkapcsolatok titka.

Mint minden veszélyre, a párkapcsolati krízisekre is igaz: nem megijedni kell tőlük, hanem felkészülni rájuk! Mert krízisek mindig lesznek. Nem az előre nem látható nehézségekre gondolok, hanem azokra a természetes válságokra – a pszichológia normatív kríziseknek hívja ezeket –, amelyek minden pár életében törvényszerűen bekövetkeznek. Előre jelezhetők, mint ahogy a meteorológus is meg tudja jósolni az időjárást az elmúlt évek statisztikáiból átlagot vonva. S ha tisztában vagyunk azzal, hogy októberben már vágnak a szelek és gyakran esik, automatikusan magunkkal visszük az esőkabátot meg a pulóvert. Lássuk, melyek is a természetes párkapcsolati krízisek!

És megszületik a MI

– Az első válság rendszerint akkor köszönt be, amikor egy fedél alá költözik a fiatal pár – szögezi le Horváth Magdolna pár- és családterapeuta. – Sok függ attól, mennyire értek meg erre a sorsdöntő lépésre, azaz mennyire tudnak felelősséget vállalni a közös életükért. Ha képesek a lojalitásukat áthelyezni az eredeti családjukból a sajátjukba, és meghúzni a határaikat, könnyebb lesz a dolguk. Ki kell alakítaniuk a közös életük kereteit, és meg kell találniuk a saját identitásukat. De mivel mindketten más-más mintát hoztak magukkal otthonról, óhatatlanul előállnak az első konfliktusok: „Nálunk édesanyám minden nap főzött.” „Hát akkor menj anyádhoz vacsorázni!” És máris elrebbenni látszik a boldogság kék madara. Hacsak nem tanulják meg kifejezni az igényeiket úgy, hogy ezzel ne sértsék meg a másikat. A krízisek leghatékonyabb kezelési módja az, ha megbeszéljük a problémákat. Nem szőnyeg alá kell söpörni őket és nem lenyelni az elégedetlenséget, hanem leülni, és addig beszélgetni egymással, amíg meg nem találjuk a mindkettőnk számára elfogadható megoldást. Az összecsiszolódás, a saját párkapcsolati minta kialakítása nem könnyű, hiszen mindkét félnek sok mindent fel kell adnia magából, hogy együtt tudjanak tovább haladni. De megéri megalapozni az összhangot.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .