Ne fogjuk rá mindenáron! A Nők Lapja 2021/28. számának Egészség rovata.

A női hormonális működés és a menstruációs ciklus nagyon finom rendszer, amelyet számos tényező kibillenthet az egyensúlyából. Úgy tűnik, a koronavírus ezt a hiperérzékeny mechanizmust sem kíméli: világszerte számolnak be nők arról, hogy a védőoltás vagy éppen maga a vírusfertőzés megbolygatta a ciklusukat. Fehérváry-Ménes Anna írása.

– A menstruációs ciklust megzavarhatja maga a koronavírus-fertőzés és a vele járó állapot: a láz vagy extrém kimerültség és az immunrendszer fokozott igénybevétele. A felgyógyulás után visszamaradt kellemetlen tünetek – amiket összefoglalóan poszt-Covid szindrómának nevezünk – szintén befolyásolhatják a ciklust, és a koronavírus elleni védőoltás is okozhat vérzészavarral járó panaszokat. Van olyan páciensem, aki megkapta az oltást, és másnap megjött a vérzése, pedig nem akkorra várta, de ennek az ellenkezőjére is akad példa, amikor az oltás után késik vagy kimarad a vérzés. Valamennyi probléma előfordulhat a koronavírussal és az oltással összefüggésben, de a leggyakoribb a sűrűbben jelentkező vagy erősebb vérzés – számol be tapasztalatairól dr. Hetényi Gábor szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa.

A panaszok megjelenése nem függ az oltás típusától: a különböző hatásmechanizmuson alapuló oltások egyaránt ugrásra kész helyzetbe hozzák az immunrendszert, ez felbolygatja, „felbosszantja” a szervezetet.

– Régóta tudjuk, hogy a stresszes állapot is befolyásolhatja a menstruációs ciklust. Főként a negatív események – haláleset, katasztrófa, családi nehézségek – válthatnak ki vérzészavart, de ritkán a pozitív, felfokozott örömmel járó helyzetek is okozhatnak ilyet. A koronavírus megjelenése óta mindenki stresszes valamilyen szinten, ez önmagában magyarázat lehet a szervezet megváltozott működésére – mondja a szakember.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .