Turistákra várva. A Nők Lapja 2021/27. számának cikke.

Bár a vakcinák megjelenésével végre lazíthatott és nyithatott az ország, még mindig kevés a külföldi vendég ahhoz, hogy a budapesti turizmus erőre kapjon. De azért a szektor ébredezik, hamarosan szükség lesz azokra a képzett vendéglátósokra is, akik a járvány idején jegyellenőrként vagy benzinkutasként találták meg a biztonságot.

A Kossuth tér most még péntek délután is csendes. A járvány előtt alig fértek el a Parlamenttel szelfiző külföldiek, most szinte csak magyar szót hallunk. Az egyik padon kínai család ül, a két kisfiú műanyag puskával játszik. Az anyát kérdezem ‒ ők sem turisták, itt dolgoznak.

Héjja Zsuzsa idegenvezető is megerősíti, hogy bizony hiányoznak a vendégek. A korábbi évek pörgése után tavaly megfogyatkoztak a tengerentúli ügyfelek, elmaradtak a közel-keleti látogatók is, csak néhány európai kereste meg. Idén június közepéig csupán két vendéget kísért, ők üzleti úton jártak.

– Amikor kitört a pánik, senki nem tudta, hirtelen mihez kapjon. Rengeteg munkahely megszűnt. Megfordult a fejemben, hogy futárnak állok, de az a piac is gyorsan telítődött. Mivel minden a digitális világ felé mozdult el, kitaláltam, hogy tarthatnék túrákat online, később csatlakoztam is egy céghez, amely szintén virtuális idegenvezetéssel foglalkozik – idézi fel. – Videókamera-stabilizátorral jártam a különböző helyszíneket, és élő bejelentkezésben meséltem a vendégeknek. Interaktív volt a túra, kérdezhettek, jegyzetelhettek, fényképeket is készíthettek. Mivel így több időt kellett kitöltenem, mint a személyes túráknál, alaposan utánanéztem a helyszíneknek. Sokkal felkészültebb és magabiztosabb vagyok, mint két éve.

Zsuzsa szívesen énekel, mostanában azzal kísérletezik, hogy a magyar kultúrára éhes külföldieknek népdalokat és popdalokat ad elő zongorakísérettel. Sok ügyfele a járványtól függetlenül sem tud utazni, mert idős hozzá, vagy például mozgáskorlátozott. A szolgáltatását már több cég közvetíti, ha beindul végre az élet, valószínűleg személyes és virtuális túrákat is vezet majd. Szerencsés, mert még azzal foglalkozhat, amit szeret. Ismer olyan kollégákat, akik elmentek például jegyellenőrnek vagy tanítani.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .