Bármikor lehetünk boldoga(bba)k. A Nők Lapja 2021/26. számának Lélek rovata.

Az angolszász nyelvterületek hihetetlenül gyorsan reagálnak a társadalmi jelenségekre, így az angolban már számos elnevezés létezik a hatvan feletti válásra. Silver vagy gray divorce, azaz ezüst vagy ősz válás, late-life divorce mint kései válás. Márpedig ha egy jelenség nevet is kap, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy olyasvalamiről van szó, aminek érdemes az okai és a lélektana mögé nézni.

Mintegy tíz évvel ezelőtt az egész világsajtót bejárta a hír, hogy megdőlt a legidősebben felbontott házasság világrekordja. Ekkor vált el Olaszországban Antonio C. és Rosa T. (mindenhol így jelent meg a nevük). A férfi 99, a nő 96 éves volt. A pár 77 éve volt házas, és ami a legszürreálisabb, hogy a férfi a feleség egy több mint hatvan évvel korábbi viszonyára derített fényt, amikor szerelmes leveleket talált egy dobozban a negyvenes évekből, és ezért adta be a válókeresetet. Szinte filmbe illő történet, amelyben nyilván éppúgy nagy szerepe van a déli temperamentumnak, mint a megcsalás tényének. Azonban annak, hogy egyre több az idősebb korban felbontott házasság, rendszerint nem a tomboló szenvedélyek és nem is egy harmadik fél az oka. Hanem – egy szóban összefoglalva – a boldogságkeresés.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .