6 kérdés, 6 válasz – Cukkini, sütőtök, uborka: ültessünk tökféléket!

A Nők Lapja 2021/25. számának cikke.

A tökfélék meleg- és tápanyagigényes növények, magjaikat ültetőfészekbe vetjük. Nem kívánnak különösebb gondozást, és akár még a komposztáló tetején is termeszthetők. A későn érkező meleg, napos idő miatt még most is elültethetjük a magokat, hogy saját termésnek örüljünk  nyár végén, kora ősszel.

1. Mely növények tartoznak a tökfélék családjába?

A tökfélék vagy kabakosok családja (Cucurbitaceae) rendkívül változatos. Ide tartozik többek között a spárgatök, sütőtök, olajtök, lopótök, laskatök, patisszon, uborka, cukkini, sőt a sárgadinnye és a görögdinnye is. Közös jellemzőjük, hogy fény-, meleg-, valamint tápanyagigényesek. Gyökérzetük nagy kiterjedésű, száruk bokrosodó vagy indás, elágazódó, hajtásaik barázdáltak vagy szögletesek. Látványos virágaik élénksárgák vagy narancssárgák, egylaki váltivarúak. Termésük kabaktermés, lehet hengeres, megnyúlt, kerek, lapított félgömb vagy tojásdad alakú. Nagy méretű magvaik laposak, fehérek, krémfehérek, barnák vagy szürkék, és akár 5-8 évig megőrzik csírázóképességüket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Próbáld ki most kedvezményesen!