Egyenesen a kacskaringós úton – Cserna Lulu mesél édesanyjáról, Szalay Krisztáról

A Nők Lapja 2021/24. számának Ő és én rovata.

Le sem tagadhatnák egymást: ugyanaz a mosoly és ugyanaz a zsigeri elhivatottság az elesettek, az életbe hátránnyal indulók iránt. És persze ugyanaz a mesterség… A Szalay Kriszta–Cserna Antal színészházaspár középső lánya, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem ötödéves hallgatója, Cserna Lulu mesél anyukájáról.

Nézem a szép, sminktelen arcát, és rajta azt a nagyon is „szalaikrisztás” mosolyt. Erről aztán rögtön eszembe jut, milyen lelkesítően magyarázott nekem Kriszta néhány éve az arctorna áldásos hatásairól, éppúgy, amilyen lelkesítő svunggal beszél bármi másról is, amit fontosnak tart. Lulu gesztusai finomabbak.

Anyukád még arctornázik?

Mérsékelten. De valóban, pár éve még egészen megszállottan művelte. Ezt is. Nagy tudományossággal grimaszolt szinte bárhol, ahol eszébe jutott. Kívülről nézve azt lehetett hinni, valami szenvedélyes veszekedés kellős közepén vagyunk… De Mami talált azóta más természetes módszereket a fiatalon maradáshoz. Szerencsére nagyon is ragaszkodik a természetes módszerekhez.

Ha jól tudom, ennek a ragaszkodásának nagy szerepe volt abban is, ahogy a te életed a maga kacskaringójával elindult.

Hát igen. Sokáig nem is tudtam úgy beszélni erről, hogy ne futotta volna el könny a szemem. A világra jövetelem közben ugyanis több mint tíz percre a szülőcsatornába szorultam, és az orvosok azt mondták Maminak, rosszabb esetben meghalok, jobb esetben fogyatékosságokkal fogom leélni a nem túl hosszú életem. Hogy egyáltalán megmaradjak, a neurológus felírt mindenféle gyógyszert, anyukám pedig vett egy nagy levegőt apukámmal együtt, és azt mondták, gyógyszerek helyett a természetgyógyászat tenyerébe helyezik az életem és a jövőm. És most itt vagyok… Persze nem tudom, mi lett volna, ha a másik utat választják, senki sem tudja. De mérhetetlenül hálás vagyok nekik, mindenért, amit végigküzdöttek velem. Hogy folyamatosan fejlesztettek, hogy mellettem voltak, hogy az első két évemben kétóránként keltek fel hozzám, hogy az előírtak szerint átmozgassák az összes kis izmomat…

Mikor mondták el, mi történt veled?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .