Fényvédelem a szem szemszögéből a Nők Lapja 2021/23. számának Egészség rovatában.

A melanomáról rengeteget hallunk, bőrünket mondhatni rutinszerűen óvjuk a nyári napsugaraktól, de a szem védelmére kevésbé figyelünk. Mikor árthatnak látásunknak az ultraibolya sugarak, és hogyan lehet megelőzni a bajt?

Nyáron a kalapnak és a napszemüvegnek akkor is kötelező kelléknek kellene lennie, ha éppen nem tűz a nap, mert egyszerűen nincs olyan helyzet, amikor az UV-sugarak jót tennének a szemnek. Persze látószervünket védekezőmechanizmusa megóvja az erős sugárzástól, de a sötétség és a napfény fényintenzitása között százezerszeres a különbség. Ehhez a hatalmas eltéréshez a szem csak akkor tud igazodni, ha minden anatómiai egysége tökéletesen működik: ilyenkor a pupilla a szivárványhártyájával együtt szűkül, a szemnek nem esik baja. Viszont például a kék szeműek már akkor is gondban vannak, ha amúgy tökéletes a látószervük.

– Míg a barna, vagy általában a sötétebb szemszín extra fényvédelmet biztosít, addig a kék, amelynél rendszerint vékonyabb is a szivárványhártya, fényáteresztőbb. Emiatt a kék szeműek mindig fényérzékenyebbek. Az albínókra ez fokozottan igaz, mert náluk egyáltalán nincs festékanyag a szivárványhártyában – mondja prof. dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .