A Nők Lapja 2021/23. számának Én történetem rovata.

Vannak mindenféle vágyak. Reálisak és nevetni valók, beteljesülők és beteljesületlenek, gyerekesek és felnőttesek. Tóth Erika burkoló akart lenni. Szigetelni, csempét rakni, lépcsőt építeni. Őrültnek nézték, leszólták, kinevették. De ő megcsinálta. És ez lett az ő ugródeszkája a szabad, boldog női létbe.

Persze hogy a kezeit nézem legelőször. Kicsi, női kézfejek, kislányosnak is lehetne mondani, csak a bőr barnább rajtuk a csukló vonalától kezdve, ahogy a hosszú ujjú póló úgy hagyta a napon való munka után.

Csöndes, szelíd arc, kamaszos, törékeny alkat. Szabadkozással kezdi. Hogy valójában nincs is itt semmi látnivaló, nincs abban semmi különös, hogy ő éppen burkoló lett.

A gyerekkoráról is ezt mondja: semmi különös. Aztán, ahogy mesél, lassan kibomlik, hogy éppen ez benne a különös.

– Egyszerűen csak szép volt – mondja. – Átlagos voltam, ahogy a szüleim is. Apu lakatosként dolgozott, anyám egy baromfifeldolgozó üzemben töltötte a napjait, a szalag mellett. Imádták egymást. Apu volt a legnormálisabb, legkedvesebb, legviccesebb ember a világon. – Elgondolkodik, el is mosolyodik. – Igen, most, hogy kimondom, csöppet sem volt átlagos. Ahogy anyu sem. Csakhogy én ezt olyan természetesnek láttam, mint azt, hogy reggel felkel a nap. Ahogy azt is, hogy rengeteget dolgoztak. Sosem panaszkodtak. A vasárnapoknak pogácsaillatuk volt, és anyu mindig énekelt a konyhában.

Azt mondja, ő csak úgy ment az élettel, pláne ezekben a munkás, de egyúttal finom szövésű hétköznapokban, nem is tudta igazán, mi lenne szívesen. Azt tudta csak, hogy dolgozni muszáj, és hogy az ember egyszerűen csak tisztességgel teszi a dolgát. Amikor eljött az iskolaválasztás ideje, akkor már találni kellett valami irányt. A családban sok volt a szakács, hát Erika azt mondta, ő is az lesz. És mellette a biztonság kedvéért bolti eladó, arra mindig szükség van, hát azt az iskolát is elvégezte.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .