Csináljunk valamit a magunk örömére! A léleköblítő hobbi jótékony hatásai

Legyen egy vagy akár több is! A Nők Lapja 2021/22. számának cikke.

„Passzió a puzzle, a férjem él-hal érte.” „Az asszony új hóbortja, hogy táncolni jár!” „A barátnőm a sütésben éli ki magát!” „A pasim önkéntes lett, hetente segít a Vöröskeresztnél.” „A kertészkedés nálunk családi hobbi.” Ezek a mondatok ismerősek azoknak, akik a munka, a napi mókuskerék mellett képesek bizonyos dolgokat a saját örömükre tenni, élnek a lehetőséggel, hogy a hobbijuk által növelhessék a boldogságérzetüket.

De mit jelent a hobbi? Miért van rá szükség? Mit ad a testnek, a léleknek? És mit tehet az, akinek a környezete, a családja nem örömforrásnak, hanem hóbortnak tartja? Mert azt is hallani: „Ne csináld, semmi haszna!” „Te erre szánsz időt?” „A játék csak időpocsékolás!” „Inkább az élet hasznosabb területeire fektetnél hangsúlyt!”

A hobbi szó a magyar nyelvben először az Idegen szavak szótárának 1957-es kiadásában jelent meg. Korábban az örömöt szerző tevékenység gyűjtőnevei a passzió, a kikapcsolódás, a szabadidőben végzett tevékenység voltak. Mindegy, minek nevezték vagy nevezzük, az ember ősidők óta tudja, ösztönösen érzi, hogy szükség van rá, jó hatású.

– A hobbi lényege, hogy valaki több különböző tevékenységben, több életterületen is át tudja élni a flow-élményt, ami fokozza a boldogságérzetét. Hobbi az, amit magam miatt, a szabadidőmben, a puszta élvezetért teszek – kezdi dr. Nagy Henriette klinikai szakpszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának oktatója, a Lehetnénk-e boldogabbak? című könyv szerzője. – Fontos, hogy mindenki korának, érdeklődésének megfelelő örömforrást válasszon, ha lehet, ne csak egyet, és azokat rendszeresen művelje. Mert amit a saját örömére, különösebb cél nélkül végez az ember, az jó hatással van testre, lélekre. Hobbi szinte bármi lehet: olvasás, sport, kerti munka, kreatív tevékenység, festés, szobrászkodás, zenélés, horgászás, zenehallgatás, tánc, játék, egy jó beszélgetés – a lényeg, hogy szeressük. A legtöbb embernek volt vagy van hobbija, bár tapasztalható, hogy a munka, a mindennapi rohanás olykor ezt az örömforrást, ha időszakosan is, háttérbe szorítja – mondja a szakember, akinek fő tudományos területe a pozitív pszichológia és az érzelmi intelligencia.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért olyan fontos, hogy legyen hobbink?
Miben van fontos szerepe annak, ha van egy saját magunk örömére végzett szabadidős tevékenységünk?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .