A megismerés gyönyörűsége – Közeli Dr. Peták István rákkutatóval

Új szakaszban a rákgyógyítás. A Nők Lapja 2021/20. számának interjúja.

Az emberi tekintet befogta a rákot, túl vagyunk a megértés fázisán. A gyógyítás belátható távolságba került. Egy nemzetközileg is egyedülálló magyar orvosi szoftver a mesterséges intelligencia segítségével a hatalmas mennyiségű genetikai adat és a folyamatosan gyarapodó gyógyszerek szénakazlában segít megtalálni a tűt, amelyre az adott betegnek szüksége van. Peták István rákkutatóval beszélgettünk.

Jól érzem, hogy az elmúlt években egyértelműen javultak a rákgyógyítás esélyei?

Ezt az érzést a statisztika is alátámasztja. Bár az esetszám több daganattípusban még mindig nő, összességében évek óta csökken a halálozás. Sikerült megtörni a trendet, amely az emberiség történetében folyamatosan nőtt.

Mi ennek az oka?

Bármilyen meglepő, az első ok az, hogy egészségesebben élünk. Például egyértelműen megjelenik az adatokban, hogy korlátozták a közterületeken való dohányzást. A második ok, hogy egyre jobbak a diagnosztikai eszközök, a szűrővizsgálatok, így a daganatok már korai fázisban kimutathatók. Ide sorolom a mesterséges intelligencia megjelenését a képfeldolgozásban és a patológiában. A harmadik ok pedig a célzott gyógyszerek és immunterápiák kifejlesztése. Ez a három ok együtt javítja az esélyeket, és mindháromban még nagy tartalékok vannak. Csodálatos látni, hogy az út, amin huszonöt éve én is elindultam, elvezetett ide, és már társadalmi szinten is érezhető a változás. És tovább fog gyorsulni! A gyógyítás új szakaszba lépett, ez már a digitális korszak.

Azt olvastam, hogy az ember huszonötezer génje közül hatszáz vesz részt a sejtosztódásban, vagyis a rák kialakulásában.

Mesterem, Kéri György gyakran idézte Descartes-ot: csak arról tudunk gondolkodni, amit ismerünk. Minden betegség leküzdésének feltétele az okok megismerése. Ha a koronavírusról csak annyit tudnánk, hogy az ember köhög tőle, most nagy bajban lennénk… Az emberiség 2003-ban letette az asztalra a humán genom térképét, tavaly pedig odáig jutottunk, hogy kilencvenöt százalékban meg tudjuk mondani, milyen génhiba okozza egy beteg daganatát. Ezek mérföldkövek az emberi megismerés történetében. Megvannak a puzzle darabkái, most kell összerakni a képet. Roppant összetett képet, mert a hatszáz génnek összesen hatmillió mutációjával kell számolnunk. De ez is véges szám. És szerencsére a kombinációk nem teljesen véletlenszerűen alakulnak ki, vannak törvényszerűségek. Ezek ismeretében a terápia már a betegség okának megszüntetésére irányulhat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
A célzott gyógyszerek már az újfajta tudás alapján készülnek?
Mire koncentrálnak a kutatások?
Mi alapján dől el a vizsgálat ára?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .