Szeretlek, de gyűlölöm, hogy iszol! Apa, anya és a pia, ami tönkretesz

Hogyan hat a gyerekekre, ha az egyik vagy mindkét szülő alkoholista a családban? A Nők Lapja 2021/19. számának cikke.

A mértéktelenül fogyasztott alkoholt a szakemberek a legelterjedtebb és a legdurvább drognak tartják, tönkretesz testet, lelket, családokat. És bár az alkoholizmus ősidők óta ismert jelenség, eddig kevesebb figyelmet kapott, milyen lelki sérüléseket szenved a gyerek, akinek életében apa és anya mellett ott az ital is.

Az alkoholizmus máig tabu, sokan titkolják, mentséget keresnek, és általában meg is kapják a felmentést a környezetüktől az egész családot érintő szégyen miatt. Az alkoholfogyasztás cinikus misztifikálása sokakat érintő társadalmi probléma.

– Az ünnepnapokhoz mindig is hozzátartozott, hogy iszunk egy kupica töményet, egy pohár bort vagy pezsgőt. Mindketten ezt a szokást hoztuk a párommal a családunkból. Aztán az ikerlányaink születése után ez a „rutin” szinte mindennapossá vált. A fáradtság, a kialvatlanság oldására tökéletesen megfelelt – kezdi a negyvenhét éves gödöllői óvónő. – Merem állítani, Lajos ma masszív alkoholista. Szenvedek tőle, ha elalszik és tehetetlen, ha pedig agresszív, azért. Belefáradtam, de szeretem őt, próbálom megtartani a házasságunkat és titkolni, mi zajlik az ajtón belül – mondja Ágnes, aki a tizenkét éves lányaik lelkiállapotáról nem ejt szót.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan segíthetünk a kiskorúakon ilyen helyzetben?
Mik a szakemberek tapasztalatai az érintett gyerekek érzéseivel, megéléseivel kapcsolatban?
Hol kérhetünk segítséget?
Próbáld ki most kedvezményesen!