Szeretlek, de gyűlölöm, hogy iszol! Apa, anya és a pia, ami tönkretesz

Hogyan hat a gyerekekre, ha az egyik vagy mindkét szülő alkoholista a családban? A Nők Lapja 2021/19. számának cikke.

A mértéktelenül fogyasztott alkoholt a szakemberek a legelterjedtebb és a legdurvább drognak tartják, tönkretesz testet, lelket, családokat. És bár az alkoholizmus ősidők óta ismert jelenség, eddig kevesebb figyelmet kapott, milyen lelki sérüléseket szenved a gyerek, akinek életében apa és anya mellett ott az ital is.

Az alkoholizmus máig tabu, sokan titkolják, mentséget keresnek, és általában meg is kapják a felmentést a környezetüktől az egész családot érintő szégyen miatt. Az alkoholfogyasztás cinikus misztifikálása sokakat érintő társadalmi probléma.

– Az ünnepnapokhoz mindig is hozzátartozott, hogy iszunk egy kupica töményet, egy pohár bort vagy pezsgőt. Mindketten ezt a szokást hoztuk a párommal a családunkból. Aztán az ikerlányaink születése után ez a „rutin” szinte mindennapossá vált. A fáradtság, a kialvatlanság oldására tökéletesen megfelelt – kezdi a negyvenhét éves gödöllői óvónő. – Merem állítani, Lajos ma masszív alkoholista. Szenvedek tőle, ha elalszik és tehetetlen, ha pedig agresszív, azért. Belefáradtam, de szeretem őt, próbálom megtartani a házasságunkat és titkolni, mi zajlik az ajtón belül – mondja Ágnes, aki a tizenkét éves lányaik lelkiállapotáról nem ejt szót.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan segíthetünk a kiskorúakon ilyen helyzetben?
Mik a szakemberek tapasztalatai az érintett gyerekek érzéseivel, megéléseivel kapcsolatban?
Hol kérhetünk segítséget?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .