A Nők Lapja 2021/19. számának Kert rovata.

A nagy hőingadozás rejti a legnagyobb veszélyt növényeink számára. Ne felejtsük el, hogy május derekán jönnek a fagyosszentek, és a népi bölcsesség mindig óva intett a hó végi utolsó éjszakai fagyoktól. A palántákat a fagyok múltán ültessük ki, ha a hőmérséklet napközben eléri a tizenöt-húsz fokot.

Balkonra valók

A kertészeti árudák honlapján több kategóriát, címszót is találunk, amikor zöldségfajtákat választunk. Az egyik ilyen a “balkonra valók”. A paprika- és paradicsomfajták egy része itt szerepel, ugyanakkor sok-sok más fajtával is találkozhatunk. Érdemes ezeket is megnézni, hogy teljes képet kapjunk. Fényképpel és fajtaleírással is ellátják őket, célszerű ez alapján választani. A “balkonra valók” közé sorolják továbbá az uborkát, a cukkinit és a padlizsánt, más szóval a tojásgyümölcsöt is. Minden esetben jó vízgazdálkodású, tápdús talajt válasszunk cserepeinkbe, balkonládáinkba. Ugyanígy kiskertünk zöldségeságyásainak talaját is ebbe az irányba mozdítsuk el, például komposzttal, tőzeggel, szerves trágyával. Az öntözés naponta, a tápoldatozás hetente adja meg a lehetőséget, hogy minél előbb megkóstolhassuk saját terméseinket. Nagyon fontos, hogy a felesleges öntözővíz el tudjon távozni a cserép alján. A díszes kaspók ilyen szempontból veszélyt rejtenek, mert ha túlöntözzük a növényt, nem látjuk a vízszintet, a víz ott marad, és gyökérpusztulás léphet fel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több tipp a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .