Férfiak a szexről – Interjú Lassányi Gáborral és Szilágyi Szilárddal, a Szexkultúra című podcast házigazdáival

Két férfi, akik kendőzetlenül beszélnek a tabukról. A Nők Lapja 2021/19. számának interjúja.

Két férfi beszélget az éterben a szexualitásról kulturáltan, ugyanakkor meglepő nyíltsággal. Megelégelték a hallgatást, ami ezt a tabutémát övezi, és úgy döntöttek, megtörik a jeget. Lassányi Gábor meseterapeuta, régész és Szilágyi Szilárd párkapcsolati tanácsadó, szexológus Szexkultúra című podcastja az elmúlt hetek slágere lett.

Szerintetek miért nem tudunk beszélni a szexről?

Szilágyi Szilárd: Mert nem tanultuk meg. Gondolj csak bele! Abba a kisgyerekbe, legyen az lány vagy fiú, akit az óvodában, amikor kezd kinyílni az érdeklődése a másik teste iránt, azonnal leintenek, hogy ez nem illik, örökre beleég a szégyenérzet. Soha többé nem fog tudni ezzel kapcsolatban őszintén, bűntudat nélkül kérdezni, sem beszélni róla. Hogy az igényei, vágyai megfogalmazását ne is említsem. Így tabusodott a szexualitás az évszázadok során.

Lassányi Gábor: Azért sem tudunk kulturáltan beszélgetni a szexualitásról, mert nincsenek hozzá megfelelő szavaink. Csak orvosi szakkifejezésekkel vagy alpári módon tudunk a témához közelíteni. Nem volt ez mindig így! Bár ez nem annyira kor, mint inkább kultúra kérdése. Az ókori görög vagy római szövegek a lehető legváltozatosabban mutatják be a szex minden elképzelhető formáját, és persze a gyönyörű, erotikus szobrok is magukért beszélnek. Ugyanez elmondható az európai reneszánszról is. Bár a középkori egyház is igyekezett korlátok közé szorítani a testiséget, inkább csak a kora újkori polgárság kialakulásával párhuzamosan kúszott az emberek bőre alá a szexualitással kapcsolatban érzett bűntudat. A parasztság a legutóbbi időkig nyíltabban kezelte életének ezt a szegmensét, nem is igen tehetett mást, hiszen egy szobában élt az egész család, a gyerekek tanúi voltak a szüleik házaséletének.

Most kezdem csak pedzeni a szexológusnak azt a meglepő megállapítását, hogy a szexualitás nem ösztönös, hanem tanult viselkedés…

Sz. Sz.: Meggyőző tudományos kutatások folytak ennek kapcsán. Harry Harlow 70-es években publikált kísérleteiben csecsemőkoruk óta izolált nőstény  rézuszmajmokat erőszakoltattak meg hím egyedekkel – sokan támadták is a kutatást morálisan –, miközben a nőstények semmiféle szexuális érdeklődést nem mutattak. Mivel a majmok az evolúciós elmélet szerint a legközelebbi rokonaink, a tudós a kísérletből azt a következtetést vonta le, hogy a szexualitást nem az ösztöneink diktálják, hanem életünk során sajátítjuk el a mintát. A csimpánzok például azt tanulják el a szüleiktől, hogy a hímek a dominánsak, és megharcolnak a nőstények kizárólagos birtoklásáért, a bonobók pedig azt, hogy kerülik a konfliktusokat, és inkább örömöt szereznek egymásnak, ergo mindenki mindenkivel szexel. Az ember epigenetikája mindkét mintát őrzi, kultúrafüggő, hol jellemző a monogámia, és hol a poligámia.

A mi kultúránkban mindenesetre elég későn csatlakozott a fajfenntartás mellé az örömszerzés…

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi van, ha a nő nem tudja irányítani a férfit, mert maga sincs tisztában azzal, mi tenné boldoggá?
Vajon a hűség könnyebben megy azoknak, akik monogám mintát hoznak hazulról?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .