„Nemcsak fákat, gondolatokat is ültetünk!” – 10 millió Fa közösség és ami mögötte van

Egy példaértékű kezdeményezés története a Nők Lapja 2021/18. számának riportjában.

Ültessen mindenki egy fát! Tízmillióan vagyunk, ha mindenki csak egyet ültet, Magyarország újra az erdők országa lesz! – az ötlet, amelynek célja a folyamatos felmelegedés megállítása, Bojár Iván András művészettörténész fejéből pattant ki. Ma már az ország 160 településén működnek 10 millió Fa közösségek, és eddig százezer facsemetét ültettek. A Nők Lapja fáját április elején egy Bajához közeli helység határában ültettük el, a helyi önkéntesek akciója keretében.

„Kertész leszek, fát nevelek…” – énekli Koncz Zsuzsa a fejemben, miközben bámulom az elsuhanó fákat az út mentén. Pont egy ilyen allét fogunk ma ültetni a bajai 10 millió Fa közösség önkénteseivel. Erről eszembe jut egy nemrég hallott előadás a klímaváltozásról. Tudták, hogy nekünk itt a Kárpát-medencében különösen sok a vesztenivalónk? Körül vagyunk zárva hegyekkel, megszorul a meleg, és kétfokos átlaghőmérséklet-emelkedés esetén (most 1,2-nél tartunk) már kétségessé válhat, megterem-e a gabonánk és a hazai zöldség, gyümölcs. Rossz belegondolni, hogy kiég mondjuk a bogyiszlói paprika! – fut át rajtam, miközben épp Bogyiszló helységen hajtunk át az autónkkal. Az Alföld már így is sivatagosodik, és az utóbbi tíz évben az erdőgazdálkodás nem pótolta a kipusztult fákat. Márpedig a fáknak nem csupán a szén-dioxid megkötésében és a levegő lehűtésében van szerepük! A gyökereikhez odavonzzák a rétegvizeket.

Beérünk Bajára, és ismét magához rántja tekintetemet a táj. Megcsodálom a Sugovica virágzó parti sétányát és a zöldellni kezdő Petőfi-szigetet, majd ráfordulunk a Mátéházapusztára vezető bekötőútra. Szántóföld, ameddig a szem ellát, a levegőben nehéz földszag, nemrég végeztek a talaj előkészítésével. Valakik a távolból integetnek felénk. Ők azok: a bajai 10 millió fások!

Ritának nem lehet ellenállni!

– Ajándék időnk van! – üdvözöl az önkéntesek vezetője, Görgei-Reiner Rita lelkesen. Egyik kezében ásó, a másikban jegyzettömb, szája előtt maszk. Biztosít, hogy a faültetés nem minősül rendezvénynek, mivel ez az alapítvány alaptevékenysége, a gyerekeket leszámítva amúgy sem haladja meg a létszámuk a tízet. Valójában egy bajai baráti társaság gyűlt itt most össze.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi a kezdeményezés sikerének a titka?
Kulisszatitkok a bajai önkéntes csapat működéséről.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .