Nálunk is megterem a gránátalma! – 4 kérdés, 4 válasz

A Nők Lapja 2021/16. számának Kert rovata.

Nemrég vásároltuk meg első gránátalma-csemeténket, mert a lányaim rajonganak a sötétpiros, vitaminokban gazdag gyümölcsért. Bár az első években még biztosan nem fogunk róla szüretelni, kíváncsian várjuk, a mi kertünkben is beérik-e majd a termése.

1. Mekkorára nő?

A gránátalma könnyen szaporítható

Hajtásai és vesszői kiválóan gyökeresednek. Vegetatív módon gyökeres tősarjakkal, hajtásgyökereztetéssel, dugványozással nagyon sikeresen szaporítható. A vegetatív szaporítás nagy előnye, hogy a meggyökeresedett részek az anyanövény minden tulajdonságát viselik.

A gránátalma 1–5 méter magas bokorrá vagy ritkábban kisfává fejlődik, de léteznek 50–100 centiméteres törpe változatai is. Lombhullató, levelei átellenesen állnak, nyelük rövid, színük fényeszöld, gyakran pirosas árnyalatú. Koronája sűrű, törzse alacsonyan elágazó, vékony. A fiatal hajtások zöldespirosak, az idősebb vesszők barnák vagy szürkésbarnák, rajtuk szúrós, tüskeszerű hajtások jelenhetnek meg. A gránátalma a 4-5. életévében kezd virágozni. A növény életkorától és a környezeti körülményektől függően hajtásonként 1-5 virág fejlődik. Az akár 5-7 cm átmérőjű virágok az oldalhajtások csúcsán és a levelek hónaljában nőnek. A virágzás júliustól egészen őszig húzódhat. Virágzata a húsos, vastag, élénkpiros csészeleveleknek köszönhetően rendkívül mutatós. A sziromlevelek fajtától függően világospirosak, pirosasfehérek, fehérek vagy sárgák. Alma méretű termése 6–12 rekeszes sokmagvú bogyótermés, súlya éretten akár 70-80 dekagramm is lehet. A termőrész cellákból áll, ezekben rengeteg apró magkezdemény található. A termés különlegessége a koronaszerű része, amely a megmaradt csészeleveleknek köszönhető.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több hasznos tipp a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .