Hogyan befolyásolja az életünket a környezet lenyomata a DNS-mintázatban? A Nők Lapja 2021/15. számának cikke.

Régóta tudjuk, hogy egészségünkre nemcsak öröklött génjeink vannak hatással, hanem életmódunk is: ez az epigenom, ami a környezet lenyomata a DNS-mintázatban. Az ilyen jellegű epigenetikai változások számos betegséget előhívhatnak vagy visszaszoríthatnak, ráadásul öröklődhetnek is – magyarán befolyásolhatják a még meg sem született ükunokák életminőségét is.

Genetikai adottságainkat (a gének nukleotidsorrendjét) alapvetően szüleinktől kapjuk fogantatásunkkor, de egy adott pillanatban nem minden génünk szólal meg, nem mindegyik fejti ki hatását. A gének működése, kifejeződése a nukleotidsorrenden túl az epigenetikától is függ: a gének ilyen jellegű mintázata elnyomja vagy éppen engedi érvényesülni génjeink működését. Az epigenetika tehát az örökítőanyag elsődleges szerkezetén túli, az öröklődést befolyásoló faktorok összessége. Ezeknek a faktoroknak egy része környezeti tényező. – A dohányfüstben például rengeteg olyan kémiai anyag van, amely ilyen változást generálhat. De ilyen a stressz is, ami jelentős hormonális felfordulást okozhat a testben. Említhetjük továbbá a rossz minőségű városi levegőt és a helytelen táplálkozást is, ahogyan egyes méreganyagokat is – mondja prof. dr. Vellai Tibor genetikus, az ELTE Genetikai Tanszékének vezetője. Megesik például, hogy valaki egy baleset után szinte azonnal megőszül, ez is bizonyos gének epigenetikai változása miatt fordulhat elő. De ilyen hatása lehet a háborús traumának, komoly pszichés megrázkódtatásoknak és a droghasználatnak is. Magyarán, hiába öröklünk szüleinktől normálisan működő genetikai információt, életmódunk, vagy akár rajtunk kívül álló történések olyan epigenetikai változásokat okozhatnak, amelyek elronthatják az egyébként normális szerkezetű génjeink működését.

Generációról generációra

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen szokások milyen epigenetikai változásokat okozhatnak?
Mi az összefüggés a gének és a szokások között?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .