Könyvajánló a Nők Lapja 2021/15. számából.

Hát most ehhez hogyan csináljak kedvet? Amikor ennyire „tudományos” a cím: Jókai Mór élete és kora. Na de nem akárki, Mikszáth írta! A másik nagy mesélő és anekdotázó. Könyve egy kortárs sziporkázó életregénye. S nem akárkiről!

Azzal kezdem, amivel az író befejezte, az Epiloggal. Előtte még néhány számadat, hogy otthon legyünk legalább az időben.

Mikszáth huszonkét évvel volt fiatalabb Jókainál. Jókai 1825-ben, ő 1847-ben született. Haláluk közelebb esett egymáshoz, 1904-ben halt meg Jókai, Mikszáth hat év múlva, 1910-ben követte. Kortársai, személyes jó ismerősei voltak egymásnak, megkockáztatom, az idős mester és fiatal pályatársa között elismerő, barátságos, szeretetteli viszony szövődött. Az ilyen kapcsolat – bármennyire furcsa – még inkább nehezíti a másik életének hiteles megírását.

Az életregényt viszonylag hamar, Jókai halála után három évvel adták ki. 

Mikszáth szenvedélyes örömmel egy teljes évig dolgozott könyvén. Ő maga is kutatott események és adatok után, de a kiadó komoly segítséget nyújtott számára az adatgyűjtéssel. Jókai hosszú élete bővelkedett eseményekben. S Mikszáth élvezettel járta körbe családját, életének helyszíneit, barátot, irigyet, történelmi pillanatokat.

Olcsó fordulat, hogy pont ezt említem, de két házasságával Jókai – pedig a botrányhős kifejezés a legmesszebb állt a szelíd írótól – nem kis indulatot kavart. A nála nyolc évvel idősebb Laborfalvi Róza választásával örökre elveszítette Petőfi barátságát, s egy időre édesanyja is kitagadja legszeretettebb fiát. Öregkori házassága az 54 évvel fiatalabb színésznővel, Nagy Bellával környezetét és a közönséget döbbenti meg, de nagyon! Mikszáth csodás elbeszélő, és humora, finom pengeváltásai mellett végtelenül tapintatos. Miközben semmiből sem hagyja ki az olvasót.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
További érdekességek a kötetről a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .