Mit találunk értékesnek az életben, és mire vagyunk hajlandók érte?

Valódi kincseink a Nők Lapja 2021/14. számának Lélek rovatában.

Mi tesz minket boldoggá? A pszichológiai kutatások szerint a gyarapodás élménye például mindenképpen. A trükk az, hogy akkor is így érzünk, ha a vágyott tárgyhoz, egy új autóhoz vagy ékszerhez jutottunk hozzá – és akkor is, ha lelkiekben sikerül fejlődnünk, tanulnunk magunkról valamit.

„Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, amelyet az ember, miután megtalált, elrejt, örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet” – olvashatjuk Máté evangéliumában, és a majd kétezer éves példabeszéd ma is pontosan leírja, mennyi mindenre vagyunk képesek azért, amit értékesnek találunk. Legyen szó tárgyakról, státuszokról, belső értékekről vagy más emberekről.

Ám hogy egészen pontosan mi érték, az néha egyáltalán nem egyértelmű. Az egyik legáltalánosabb vélekedés szerint az „igazi” értékek ismertetőjele, hogy rendíthetetlenek, nem fog rajtuk az idő vagy a divathullámok. A valóságban viszont egy jelentős részük koronként, kultúrákként, közösségekként, de még egyénenként is változik. Sőt, életünk folyamán is rádöbbenhetünk arra, hogy amit korábban értékesnek tartottunk, talán nem is az, vagy ellenkezőleg, értéket fedezünk fel vagy teremthetünk ott, ahol azelőtt elképzelhetetlennek gondoltuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért társadalmi játszma is az, ahogy valaminek az értékéről gondolkodunk?
A rátalálás boldogsága - miben játszik szerepet?
A hozzáállásunkon is sok múlik.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .