A kicsimtől a sárkányig – Hogyan hatnak a kimondott szavaink a párkapcsolatainkra?

Szavainkban a párkapcsolatunk. A Nők Lapja 2021/13. számának cikke.

Egy friss kutatás szerint már három hónappal a szakítás előtt megjelenhetnek a szavaink között azok a kifejezések, amelyek előrevetítik, mi vár a párkapcsolatunkra a jövőben. Mielőtt egyáltalán tudatosítanánk, mire is készülünk lelkileg.

Kovács János! – az óvó néni hangja végigsüvített az udvaron, és ilyenkor az összes gyerek tudta, mi következik. Hiszen az óvó néni kimondta Jancsika teljes nevét.

A konkrét név persze tetszőlegesen behelyettesíthető. Ami nem változik, az az éles hangszín, a tagoltan megnyomott szótagok, a kedveskedés mellőzése – mindez egyértelművé teszi, hogy jön a számonkérés vagy a szidás. Ezt tehát az árulja el, ahogyan a pedagógus vagy szülő beszél, ez a stílusú megszólítás ugyanis jellemzően olyan helyzetekben hangzik el, amikor a két ember között hierarchikus a viszony. Vagy ha nem az, ezután majd az lesz.

A szavaink elég világosan tudják tükrözni, milyen a viszonyunk másokkal. Igaz ez életünk minden területére, így a párkapcsolatunkra is. És még csak nem is szerelemtől részegült vallomásokról van szó – a sokkal prózaibb helyzetekben kimondott szavaink is árulkodnak mondjuk arról, él-e még a vágy, vagy mennyire tiszteljük egymást. Hogy jön ide az óvodai példa? Mindjárt kiderül.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Honnan érzi meg a tudattalan a kapcsolat végének közeledtét?
Mit jelenthet, ha becézzük egymást egy kapcsolatban?
Hogyan változtathatunk, h észrevesszük, hogy a kommunikációs szokásaink nem tesznek jót a kapcsolatunknak?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .