Soha nem elég az ölelés! Egy óvoda, ahol nincs angol, korcsolya, tenisz, csak értékes kisgyerekkor

A Pendula Óvodában jártunk. A Nők Lapja 2021/11. számának riportja.

Akik menőnek vélt, speciális foglalkozásokkal mérik egy óvoda értékét, valószínűleg nem értik, miért lehet csak előjegyzéssel bejutni a Világszép Alapítvány Pendula Óvodájába. S ha kiderül, hogy minden csoportba járnak gyermekvédelmi gondoskodásban élő kicsik is, még nagyobb az értetlenség. Hiszen sokak szerint az efféle gyerekeket jobb elkerülni.

Olyan bájos a hercegkisasszony típusú kislány, amikor belibben a csoportba a tüllszoknyácskájában, hogy a rideg lelkű felnőtteket is mosolyra késztetné. A szomszédos nevelőotthonból érkező, nadrágot viselő, hasonlóan bájos Zita azonban elpityeredik. Mire a „szoknyás” anyukája kedvesen érdeklődik, mi a baj. Alig hallhatóan érkezik a válasz: rám mindig nadrágot adnak! Van tartalék szoknyácska a zsákodban?, kérdezi az anyuka a lányától, mire a hercegkisasszony rohan a zsákjáért, majd diadalmas mosollyal nyújt át Zitának egy pörgős tüllcsodát. A két gyerek egész nap együtt játszik, elválaszthatatlan barátnők lesznek, és nem lehet tudni, ki profitál többet. Aki kap? Vagy aki ad?

Legfontosabb a bizalom

Soha nem fogok elfelejteni egy néhány évvel ezelőtt érkezett olvasói e-mailt, amelyben felindultan szidtak egy középső csoportos kisfiút, akit a „tehetetlen” óvodavezető nem képes eltávolítani, pedig bántja a rendes családok rendes gyerekeit. Nem azt kérdezték, van-e tippem arra, hová lehetne a fiúcskát pszichológushoz küldeni, vagy hogyan lehetne pedagógiai asszisztenst kérni mellé, csak a kirúgást tartották megoldásnak. Mi történhetett élete négy éve alatt ezzel a kisfiúval, hogy az óvoda rémévé vált, gondoltam rosszkedvűen, de kisvártatva befutott egy új, győztes e-mail. Eltávolították a gyereket!

A jelenség nem egyedi. Egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy a jó családok gyerekeit nemigen íratják oda, ahová a zűrös famíliák csemetéi járnak. Ehhez képest a Pendula Óvodában tudják a szülők, hogy minden csoportban van három, régi kifejezéssel élve „állami gondozott”, és akadnak a kicsik között sajátos nevelési igényűek is. Ők nem féltik a gyerekeiket?

– Ha bízhatunk a pedagógusokban, mert képesek megelőzni vagy megoldani a konfliktusokat, közben érzelmileg is sokat adnak a gyerekeinknek, nincs okunk féltésre – magyarázza Domján Éva HR-menedzser, akivel az óvoda tárgyalójában találkozom. – Ha nem látnám biztosnak a pedagógiai hátteret, én sem vinném olyan óvodába a lányomat és a kisfiamat, ahol többségben vannak a problémás gyerekek. De amikor közel három éve rátaláltam az akkor alakuló Pendulára, olyan rokonszenvesnek tűnt a programjuk, hogy azonnal megkerestem Wirtz Ágnest, a Világszép Alapítvány és az óvoda létrehozóját meg Bavalics Laurát, a pedagógiai munka lelkét, motorját. Pedig akkoriban fenntartásaim voltak a magánóvodákkal kapcsolatban, nem szerettem volna, hogy túl védett közegben nevelődjenek a gyerekeim, de azt sem, hogy egy önkormányzati óvoda csoportjában ők legyenek a harmincadikak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan zajlik az élet az óvodában?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .