,,Vérzik szívem értetek, de jobban vérzik hazámért” – Anyák a szabadságharcban

Hősök és érzelmek. A Nők Lapja 2021/10. számának cikke.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc története a tragikus vég után azonnal nemzeti mítosszá vált. A történelmi vállalkozás résztvevőire ma nem is hozzánk hasonló hús-vér emberekként gondolunk, hanem hősökként, akiket csodálunk, de igazán azonosulni nem tudunk velük. Pedig a forrásokból ismerős érzelmek is visszaköszönnek, mint például az anyai aggodalom.

Talán nincs is olyan települése Magyarországnak, ahol ne lennének 1848−49 hőseiről és mártírjairól elnevezett utcák, terek, iskolák. Ezek persze csak néhány tucat férfi – leggyakrabban Kossuth Lajos és Petőfi Sándor – nevét örökítik meg, pedig a korabeli Európa tiszteletét és rokonszenvét kivívó küzdelem valódi közösségi vállalkozás volt. A fegyvert fogó férfiak mögé oda kell képzelnünk az otthon maradottak millióit is, akiknek a munkája biztosította, hogy a honvédeknek legyen élelmük, fegyverük és ruhájuk. Róluk azonban kevés szó esik az ünnepségeken. Különösen mostohán bánik az emlékezet a nőkkel, akik legfeljebb névtelen statisztaszerepekben („tépéscsinálók”) jelennek meg a háttérben.

„A hazának szülni”

A 19. század a modern nemzeti közösségek létrejöttének kora. Ebben a folyamatban különleges jelentőséget tulajdonítottak az anyáknak: azt várták tőlük, hogy már kisgyermekkorban elültessék a „buzgó nemzeti érzést” fiaik és lányaik lelkében: „Hatalmas téren áll a nő… Kezében a jövő nemzedék. (…) Anyák, neveljétek leányaitokat emberekké, nem pedig minél hamarább férjhez adandó lényekké. A leányból anya lesz, honpolgárok anyja, s a haza számot kér tőle fiaiért. Adjatok leányaitoknak lelkes nemzeti tanítókat, kik a tudománnyal együtt szilárd elveket s hazaszeretetet oltsanak szíveikbe” – szólította fel nőtársait Teleki Blanka grófnő, aki a majdani egyenjogúságukhoz vezető út első lépésének tekintette ennek a küldetésnek a teljesítését. „Szülni nem nehéz, hazának szülni és nevelni gyermekeket sokkal nehezebb” – adta ki a jelszót. (Ő maga egyébként soha nem ment férjhez, így nem is szült.)

A magyar nőnevelés úttörőjének persze 1848 májusában, amikor felhívását megjelentette Jókai Mór és Petőfi Sándor lapjában, az Életképekben, legfeljebb csak előérzete lehetett afelől, hogy milyen áldozatokat is fog követelni fiaitól hamarosan a haza.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Érdekességek korabeli forrásokból vagy épp regényekből.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .