Úttörők, akik lerombolják a sztereotípiákat. A Nők Lapja 2021/9. számának cikke.

Az új-zélandi kormányfő hivatali ideje alatt szül, majd hat hét után az apa marad otthon a kicsivel. A finn ötpárti kormánykoalícióban a pártok vezetői egy kivételével a harmincas éveikben járó nők. Tíz éve a női politikusok új generációja egyre aktívabb a világ számos pontján, elődeiktől eltérően már nem szorítják háttérbe nőiességüket, miközben lebontják a politikában való részvétellel kapcsolatos előítéleteket.

A képviseleti demokráciával szemben gyakran megfogalmazott igény, hogy valamennyi társadalmi csoport a saját tagjaival vehessen részt a törvényhozásban. Főleg, ha a döntések az ő életminőségüket és lehetőségeiket érintik. Csakhogy, miközben a föld népességének fele nő, a parlamentekbe kerülő hölgyek aránya ezt alig pár országban éri el, a vezető politikai pozícióban lévők száma pedig kifejezetten alacsony. Az ENSZ januári adatai szerint a mintegy 200 országból mindössze 10 élén áll női államfő, és csupán 13-nak van női kormányfője. (Magyarországon a rendszerváltás óta 10 százalék körül mozog a parlamenti arányuk – most 12,6 százalék. A nemzetközi parlamenti adatokat összesítő Parline szerint ezzel az aránnyal Magyarország a 153. helyen áll az országok listáján, Európából csupán Liechtenstein van mögöttünk.)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Nők és a politika - mit mutatnak a felmérések a nemek arányát illetően?
Milyen előítéletek élnek az emberek fejében a női politikusokkal szemben?
Új generációs politikusok, akikre érdemes odafigyelni.
Próbáld ki most kedvezményesen!