Úttörők, akik lerombolják a sztereotípiákat. A Nők Lapja 2021/9. számának cikke.

Az új-zélandi kormányfő hivatali ideje alatt szül, majd hat hét után az apa marad otthon a kicsivel. A finn ötpárti kormánykoalícióban a pártok vezetői egy kivételével a harmincas éveikben járó nők. Tíz éve a női politikusok új generációja egyre aktívabb a világ számos pontján, elődeiktől eltérően már nem szorítják háttérbe nőiességüket, miközben lebontják a politikában való részvétellel kapcsolatos előítéleteket.

A képviseleti demokráciával szemben gyakran megfogalmazott igény, hogy valamennyi társadalmi csoport a saját tagjaival vehessen részt a törvényhozásban. Főleg, ha a döntések az ő életminőségüket és lehetőségeiket érintik. Csakhogy, miközben a föld népességének fele nő, a parlamentekbe kerülő hölgyek aránya ezt alig pár országban éri el, a vezető politikai pozícióban lévők száma pedig kifejezetten alacsony. Az ENSZ januári adatai szerint a mintegy 200 országból mindössze 10 élén áll női államfő, és csupán 13-nak van női kormányfője. (Magyarországon a rendszerváltás óta 10 százalék körül mozog a parlamenti arányuk – most 12,6 százalék. A nemzetközi parlamenti adatokat összesítő Parline szerint ezzel az aránnyal Magyarország a 153. helyen áll az országok listáján, Európából csupán Liechtenstein van mögöttünk.)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Nők és a politika - mit mutatnak a felmérések a nemek arányát illetően?
Milyen előítéletek élnek az emberek fejében a női politikusokkal szemben?
Új generációs politikusok, akikre érdemes odafigyelni.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .