Tudás és tisztesség – Kepes András mesél édesapjáról, Kepes Imréről

Regényes élet és kalandok. A Nők Lapja 2021/6. számának interjúja.

A közismert író, egykori televíziós műsorvezető gyakran beszélt családjáról adásaiban, a dél-amerikai évekről, arról, amikor édesapja ott dolgozott. Kapcsolatukat az egyik regényébe rejtve megírta. Ezúttal kollégánknak mesél apjához, Kepes Imréhez fűződő viszonyáról, emlékeiről. 

– Gondoltál már arra, hogy könyvet írj apádról?
– Nekem nem jutott eszembe, úgy éreztem, nincs meg a tárgyilagossághoz szükséges távolság. Jancsó Miklós próbált egyszer rábeszélni, hogy szívesen rendezne egy filmet, ahol én apámmal és a bátyjával, Kepes Györggyel beszélgetek. Nagybátyám képzőművész és a vizuális tudományok professzora volt, kölcsönösen tisztelték egymást Jancsóval, aki apámat is ismerte, és azt hiszem, engem is kedvelt. A mestert az érdekelte, hogy két, egymást rajongásig szerető testvér milyen eltérő utat választott a világ megváltására. Nagybátyám a művészetet és az elméletet, apám a gyakorlatot, a politikai aktivitást. Izgalmasnak találtam „Miki bácsi” ötletét, de úgy éreztem, apám és nagybátyám olyan közel állnak hozzám, hogy a beszélgetés vagy túlságosan belterjes, vagy megjátszott lenne. Apám figuráját és a kettőnk viszonyát – szemérmesebb módon – inkább elrejtettem az egyik regényemben, a Tövispusztában. Olyan áttételes módon, hogy idegen számára nem is felismerhető.

– Apádnak tényleg fantasztikus élete volt. A természetéből fakadhatott, vagy a körülményekből?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan emlékszik az édesapjára, és hogyan ismerkedtek meg a szülei?
Volt olyan, amit nem kérdezett meg tőle, de most úgy érzi, fontos lett volna?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .