Kényszerpihenőn a belvárosi turizmus – Riport a jelenlegi helyzetről

„Teljes falnak rohanás”. A Nők Lapja 2021/01. számának cikke.

A járvány előtt dübörgött a budapesti turizmus, a városnéző buszok tömve voltak, az óriáskeréknél hosszú sor állt, a Parlament előtt tömegek szelfiztek. A vírus óta viszont a belvárosból eltűntek a turisták, és velük együtt köddé vált több ezer magyar fizetése is.

A karácsonyi vásár évente nyolcszázezer turistát vonzott, most viszont csak néhány ember szállingózik a Vörösmarty téren, a hatalmas szobrot fóliával takarták le. Az ünnepi forgatagban több ezer forintért árulták a kenyérlángost, mára a sarki büfés a magyar a pénztárcákhoz igazította az árait. Az eladó szerint a külföldiek nem tűntek el teljesen – ők ott albánok, a három srác pedig német, mutat a távolba –, de csak azok maradtak, akik itt dolgoznak vagy tanulnak.

Várják az oltást 

A Király utcában nemrég még lépésben araszoltak a taxik, annyi turista bulizott a környéken, most szinte csak magyarok sietnek rajta végig. „A bolt végleg bezárt” – írták az egyik üvegajtóra. A legendás udvarban, a szórakozóhelyek központjában egyetlen biztonsági őr sétálgat. Pssszt! – figyelmeztet a tábla a falon, de már nincs, aki lármázna. Csak a játékteremből kiszűrődő dallam szól bánatosan.
Ha valaki a járvány előtt belevetette magát a budapesti éjszakába, a bulinegyed utcáin rendszeresen találkozhatott olyan külföldi csapatokkal, amelyek a magyar szervezők vezetésével végiglátogatták a klubokat. Aztán a vírus szétrobbantotta a kocsmatúra műfaját. Szünetet tartanak a szolgáltatók, köztük a PubCrawlBudapest is. Munkatársai, akik az aranykorban többször kísértek akár hetvenfős csapatokat, már máshol dolgoznak. Többnyire olyan feladatokkal próbálják meg átvészelni a járványt, amelyeknél a nyelvtudásukat kamatoztathatják. 
– Teljes falnak rohanás. Leállt az egész – foglalja össze 2020 tapasztalatait a cég egyik vezetője. Nyáron még felbukkant néhány vendég – az utolsó mohikánok a környező, autóval is elérhető országokból érkeztek –, de a forgalom már nem fedezte a költségeket. Szeptember óta kivárnak, ahogy a legtöbben, aztán majd meglátják, meddig tart a szünet, és hogy a régi partnereik közül hányan élték túl a leállást. Abban bíznak, hogy ha meglesz az oltás, végre szabadon lehet közlekedni a határokon is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Érintettek mesélnek arról, hogyan élnek túl.
Miért a fenntartható turizmusé a jövő?
Próbáld ki most kedvezményesen!