Mit gondol a fizikus, a színházigazgató, az esztéta, a tüdőgyógyász és a politológus? A Nők Lapja 2021/01. számának összeállítása.

Minden új év kezdetén fontos kérdés, vajon mi vár ránk, mit hoz számunkra a beköszöntő esztendő. Most talán még nagyobb hitre és több reményre van szükségünk, hogy bátran nézzünk a következő hónapok elé. Öt, különböző területen dolgozó szakembert kérdeztünk arról, mit jósolnak, mit várnak, mit kívánnak maguknak, nekünk és a világnak 2021-re.

A járvány újfajta megoldásokat hozott

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU professzora 
Történelmi lehetőséget kaptunk 2021-ben arra, hogy másképp éljünk, úgy fejlesszük a gazdaságot, hogy elkerülhessük a környezeti katasztrófákat. Kettős oka van az optimizmusomnak. Az első, hogy az Egyesült Államok új elnöke John Kerryt, a volt külügyminisztert tette klímavédelmi felelősévé. Ő volt az, aki annak idején a klímavédelmi egyezmény tárgyalásakor Párizsban kulcsszerepet játszott abban a megállapodásban, hogy a felmelegedés nem haladhatja meg a másfél Celsius-fokot. Most, hogy ő ilyen magas pozícióba került, esély van arra, hogy erre ténylegesen törekedni fog a világ.
A másik oka a bizakodásomnak épp az egyébként sok nehézséget jelentő járvány, ami újfajta megoldásokat és szokásokat hozott és hoz. Hatására éppen olyan jelenségeket tapasztalhattunk, amelyek a klímánkat védik, ilyen például, hogy Európában 75 százalékkal csökkent a repülőutak száma, kevesebb lett a luxushajózás, sokkal többen nyaraltak itthon nyáron, lényegesen többen ülnek biciklire, többen indulnak kirándulni a természetbe, és kevesebben ültek autóba a home office, az online meetingek, egészségügy és oktatás bevezetésével. A kormányoknak támogatniuk kell az életnek ezt az új irányát, amikor a gazdaság újraindításába pénzt fektetnek. Nagyon fontos megérteni ugyanis, hogy az emberek maguktól nem tudnak a klímavédelem irányába lépni, ez csak akkor valósul meg jelentős mértékben, ha erre felülről ösztönzik őket. Most, hogy a biciklisforgalom háromszorosa lett a korábbinak, rá kell erre felülről is erősíteni, olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek biztonságossá és kényelmessé teszik a biciklizést, például több kerékpárutat kell nyitni, hogy egyre többen érezzék, ez a fajta közlekedés a korábbinál sokkal jobb életminőséget jelent. Ebben még mindig óriási potenciál van. Nem ahhoz a normához kell visszatérnünk, amihez már hozzászoktunk, hanem egy újhoz, jobbhoz, 21. századihoz. Miért kellene a diákoknak minden egyes órán személyesen megjelenniük? Miért ne lehetne digitális fogadóórákat tartani, vagy online ügyintézni? 2021 történelmi lehetőséget adott nekünk arra, hogy jobban éljünk, mint eddig. Erre éppen akkora esélyünk van, amennyire hiszünk benne, mert a jövő nem független tőlünk, mi alakítjuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még 4 elismert ember szólal meg a témában.
Próbáld ki most kedvezményesen!