Válságkezelés és női vezetők a Nők Lapja 2020/46. számának Világ rovatában.

Azokban az országokban, amelyeket nők vezetnek, arányaiban kevesebb koronavírusos halálesetet regisztráltak, mint ott, ahol férfiak kormányoznak. Ez felveti a kérdést: miért a nők tűnnek ki stratégiájukkal a válság idején, és mit kockáztatnak azzal, ha kritikus helyzetben hajlandók a kezükbe venni a kormányrudat?

Amikor kitört a világjárvány, a józanul gondolkodó, történetesen női vezetők gyorsan és határozottan reagáltak a napról napra változó eseményekre. Miután Caj Jing-ven tajvani elnök asszony tavaly decemberben először hallott egy rejtélyes új vírusról, amely megfertőzte Vuhan polgárait, azonnal elrendelte a kínai városból érkező repülőgépek ellenőrzését. Ezután járványügyi irányítóközpontot hozott létre, felgyorsította az egyéni védőeszközök, például az arcmaszkok gyártását, és korlátozta a Kínából, Hongkongból és Makaóból induló járatokat.
Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke a járvány kezdeti időszakában azonnal lépéseket tett az idegenforgalom leállítására, valamint az egész országra kiterjedő, egy hónapos karantént vezetett be. K. K. Shailaja, a délnyugat-indiai Kerala állam egészségügyi miniszterasszonya még januárban, mielőtt az első koronavírus-fertőzött belépett volna az országba, olyan stratégiát dolgozott ki, amelyben nagy hangsúlyt kapott a nyomon követés, tesztelés, elkülönítés és többféle betegtámogató program. Előremutató intézkedéseinek köszönhetően Keralában kivételesen kevés halálesetet regisztráltak, így Shailaját „koronavírus-gyilkosként” is emlegetik, az ENSZ pedig kitüntetésben részesítette a járvány elleni globális harcban való közreműködéséért.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen intézkedéseket hoztak a női vezetők a világ különböző pontjain?
Miért hasznos az empátia egy járványhelyzet kezelésekor?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .