Miért jó és fontos olvasni? Nők Lapja Téma a magazin 2020/46. számából.

Az elmúlt tizenöt évben felére esett vissza Magyarországon a rendszeresen olvasók száma, a lakosság mindössze tizenhárom százaléka vesz kezébe legalább hetente könyvet. Sokan inkább filmeket és sorozatokat néznek, a közösségi oldalakkal szórakoztatják magukat, pedig a könyv tud valamit, amire semmi más nem képes. Nem pusztán kikapcsol, hanem megváltoztatja a lelkünket, sőt az agyunkat is, szavakat ad ahhoz, hogy megértsük a világot és benne önmagunkat.

,,Ment-e a könyvek által a világ elébb?” – kérdezi Vörösmarty a Gondolatok a könyvtárban című versében. Az elmúlt hetekben épp egy mesekönyv körül kialakult, méltatlan stílusban folyó vitát látva könnyű lenne cinikusan azt mondani, hogy nem. A kiábrándultságon túllendülve szerencsére észreveszi az ember, hogy a villamoson nemcsak a telefonjukat nyomkodják az utasok, hanem sokan olvasnak, az író-olvasó találkozókon, könyves rendezvényeken, bemutatókon gyakran kígyózó sorok állnak. Őket (minket) összeköti az a varázslat, amely minden regény borítója, gerince mögött megbújik, az a külön világ, amelyben bármikor el lehet merülni.

A szöveg mint terápia

Vekerdy Tamás szerint „Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.” Erre alapoz az irodalomterápia is. Jakobovits Kitti pszichológus-irodalomterapeuta amikor csoportos foglalkozásokat tart, azokat általában egy-egy tematika, probléma köré szervezi. Az érdeklődők körében népszerű a nőiség kérdése, de szervezett már csoportot a segítő szakmában dolgozók részére is, velük a munka és magánélet harmóniáját támogató olvasmányokat dolgoztak fel. Az egyéni terápiáknál a kliens mesélni kezd arról, mi a problémája, hol akadt el, és az ülések alkalmával előkerül egy-egy szöveg vagy kreatív írásos feladat. De olvasni nem csak tudományos szempontból hasznos.
– Mindenféle terápiás tényező előtt, nulladik lépésként a könyv hatalmas előnye, hogy segít a nap végén kikapcsolni – mondja a pszichológus. – Az ajtón kívülre helyezi a világ történéseit, a stresszt, kicsit ki lehet szakadni a saját életünkből, fel lehet töltődni. És erre épülnek az olyan terápiás tényezők, amelyek a magányos olvasás során is spontán kialakulnak. Mindaz, amit olvasunk, színesíti a gondolkodásunkat és az érzelmi palettánkat, jobban ki tudjuk fejezni mindazt, ami bennünk zajlik. A könyvek megmutatják, hányféle gondolat és érzelem lakozhat az emberekben, és ezekhez szavakat adnak, hogy színesebben, pontosabban meg tudjuk fogalmazni, és ezáltal jobban meg is értsük őket. Az irodalomterápia és a pszichológia pedig mindazt az élményvilágot segít feldolgozni, amelyet az olvasás által szerzünk. Arról a pontról indul tovább, ahol összeér az olvasott és a megélt történetünk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Melyek voltak a legnépszerűbb műfajok egy idei felmérés szerint az olvasók körében?
Mire jó az olvasásterápia?
Mitől lesz jó egy könyv és hogyan hat ránk az olvasás neurológiai szinten?
Próbáld ki most kedvezményesen!