A házasság intézménye egykor és most. A Nők Lapja 2020/44. számának Család rovata.

Ma is vannak olyan hagyományos kultúrák, ahol a házasság kérdéséről nem a fiatalok döntenek, hanem a szülők. A megállapodás megszületik, és az ifjú jegyesek hirtelen a pap, az anyakönyvvezető előtt találják magukat. Azt is gondolhatnánk: micsoda merészség! Pedig évszázadokig ez volt a rend nálunk is, és sokáig senkinek sem jutott eszébe megkérdőjelezni.

– Amikor apám azt mondta, menjek hozzá Gulyás Gézához, hát fogtam a kis cókmókomat, és felültem a vonatra. Elmentem Pestre, pedig nagy szégyen volt ez akkoriban, a háború előtt, ha egy lány Pestre ment, mindenki megrontott lányként gondolt rám. A Ganznál dolgoztam vagy két évig, és nem is akartam visszajönni, csakhogy anyám megbetegedett, hát visszaköltöztem, hogy ápoljam – mesélt egyszer Emma néni a lánykoráról. Mindez 1934-ben történt, amikor már olyan szerelmes filmek mentek a mozikban, mint a Meseautó meg a Hippolyt, a lakáj. Vidéken azonban tartotta magát a hit, hogy a házasságról a szülők döntenek.
Erzsike sem volt merész, hitt a szüleinek, hogy az általuk választott férfival majd jó élete lesz. Nem így történt, idegösszeomlást kapott, miután a férje megcsalta, és három gyermekükkel magára hagyta.
Az elrendezett házasság jelensége a világ sok táján ma is létezik, az indiai kultúrában még most is a szülők joga és felelőssége a párválasztás, és sok más hagyományos társadalomban és vallási közösségben szintén ez a gyakorlat. A válások száma mégsem magasabb, mint nálunk, ami mindenképpen elgondolkodtató.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen elvárásaink voltak a házasságot illetően történelmi távlatban?
Mitől más ma a házasság intézménye, mint régen?
Elrendezett házasságok napjainkban.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .