A Nők Lapja 2020/25. lapszámának Kert rovata.

A berkenye nemzetség tudományos neve, a Sorbus egy ősi kelta szóból ered, amelynek jelentése „fanyar”. Ez a fanyar íz azonban eltűnik, ha megcsípi a terméseket a fagy. Száz évig élő fákat is találunk ebben a hatalmas nemzetségben, és olyan cserjéket is, amelyek a balkonunk díszei lehetnek. A fekete berkenye például ilyen. Egészségvédő hatása miatt népszerű növény.

Magyarországon több berkenyefaj őshonos. Ilyen a házi berkenye, amelyet kerti berkenyének és fojtós berkenyének is neveznek. Fáinak életkora meghaladhatja akár a száz évet is. Tudományos neve Sorbus domestica. Diónyi nagyságú termései éretten olyan puhává, túléretté válnak, mint a naspolya és egyes körtefajták gyümölcsei. A kerti berkenye fája tizenöt méter magasra is megnő, fehér virágai májusban pompás látványt nyújtanak. A házi berkenye napos, világos helyen, jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. Az idősebb példányok jól viselik az átmeneti szárazságot, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek. A madárberkenye is őshonos hazánkban. Tudományos neve Sorbus aucuparia.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi az, amit fontos tudni a berkenyéről?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .