tojás főtt rántotta omlett buggyantott

Add ezt a plusz hozzávalót a reggeli rántottádhoz: segíti a fogyást, javítja az emésztést

A tojás régóta a reggelik királynője – gyors, laktató és millióféleképpen variálható. De van egy összetevő, amellyel nemcsak finomabb, hanem látványosan egészségesebb és diétabarátabb is lesz.
  • A tojás szuper fehérjeforrás, de egyetlen zöldséggel még hatékonyabb lesz, ha fogyni is akarunk.
  •  A spenót assítja az emésztést, csökkenti a nassolási vágyat és támogatja a jóllakottságot.
  • Svéd kutatás is igazolja: a benne lévő természetes anyagok mérsékelhetik az édesség utáni sóvárgást. Na de nyersen vagy főve együk?

A tojás a reggelik gyakorlatilag univerzális sztárja. Egy olyan alapanyag, amelyet minden ország, minden konyha a saját képére formál. Az amerikaiak a puhán rezgő scrambled eggért (vagyis rántottáért) rajonganak, a franciák a vajban készült, krémes omlettre esküsznek, a spanyolok krumplival dúsítják – ez a tortilla de patatas. Persze sorolhatnánk sokáig, hogy hol milyen formában kedvelik leginkább, a lényegen nem változtat: a tojás jó, nem véletlenül népszerű nálunk is.

A tojás azért ilyen népszerű, mert tényleg olyan, mint egy üres vászon: bármi lehet belőle. Zöldségekkel könnyed és diétás, sajtokkal és sonkával igazi, laktató komfortétel. Nem véletlen, hogy a sportolók is kedvelik: a tojásban lévő teljes értékű fehérje gyorsan és hatékonyan támogatja az izmok regenerációját.

Kapcsolódó: A tojás egészséges, de ha egy bizonyos módon készíted, az növelheti a rák kockázatát

És a fogyni vágyók sem véletlenül nyúlnak utána – jól lakunk tőle anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be. 

Fogyni akarsz? Javítanád az emésztésed? Ezzel turbózd fel a tojást!

Akár rántottát, akár omlettet, akár buggyantott vagy tükörtojást reggeliznél, sok mindennel tuningolhatod. Attól függ, hogy mi a cél. Ha az egészséged, az emésztésed javítása, és netalántán fogynál is, akkor viszont egyértelmű, hogy mi az a hozzávaló, amit mellékelned kell. Ez nem más, mint a tápanyagokban gazdag zöld leveles zöldség, a spenót.

A spenót igazi aduász, ha fogyásról van szó, hiszen könnyen emészthető, kalóriában szegény. Bővelkedik azonban K-, A-, C-, E- és többféle B-vitaminban, emellett jelentős a mangán-, magnézium-, vas- és folsavtartalma is. Ritka módon egyszerre remek természetes folsav- és vasforrás. Magas rosttartalma hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább tartson a jóllakottság érzése, így kevésbé csábít a napközbeni nassolás.

A spenótban található antioxidánsok pedig mérsékelhetik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, amelyek sokszor lassítják a fogyást. Szinte bármilyen ételbe könnyedén belecsempészhető – különösen a tojásos fogásokba

Egyetlen szépséghibája, hogy a spenót magas oxálsavtartalma miatt növelheti a vesekőképződés kockázatát. Ugyanakkor az oxálsav serkenti az emésztést és segíti a vastagbél tisztulását, gyorsítja a bélmozgást. Ideális formája a nyers fogyasztás volna, így a legjobb, ha már a kész tojás étel mellé adagolod.

spenót_getty_images

A spenót remek zöldség, érdemes a reggeli rántottát megspékelni vele, hiszen támogathatja a fogyást is (Fotó: Getty Images)

Ez nem csak teória, bizonyították is!

A svéd Lund Egyetem kutatói végeztek egy kísérletet, amelyben spenótból kivont thylakoidokat (növényi membránstruktúrák) adtak túlsúlyos nőknek egy reggeli italban. És bár a résztvevők nem követtek külön diétát, mégis kevésbé kívánták az édességet, ritkábban tört rájuk a falási inger, és átlagosan 5 kilót fogytak három hónap alatt.

Kapcsolódó: A hűtőben vagy a pulton? Kiderült, hol a legbiztonságosabb tárolni a tojást

A kutatók úgy magyarázzák: a modern, erősen feldolgozott ételek túl gyorsan bomlanak le az emésztés során, így a jóllakottsági hormonok késve jutnak el az agyba. A spenótban lévő thylakoidok lassítják ezt a folyamatot, így a test időben jelzi, hogy „elég volt”. Persze ez nem sima spenót volt, hanem kivonat – a koncentrált thylakoid hatását nem tudod elérni egy marék zöldséggel.

De az irány ugyanaz: lassabb emésztés, kevesebb nassolási vágy, stabilabb vércukorszint. Másképp fogalmazva: a spenót mindennapi fogyasztása kisebb léptékben ugyanazt a hatást adja, mint a kutatásban használt kivonat nagy dózisban. Érdemes hát ezt adni a tojás mellé, és lehetőleg friss formában. Ha pedig tovább növelnéd a reggelid fehérjetartalmát, kínálj mellé cottage cheese-t vagy túrót.

Ne feledd, nem létezik olyan étel, ami önmagában fogyaszt. De ha van zöldség, amely sokoldalúan támogatja a fogyást, az a spenót. A legfontosabb természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás. Ennél jobbat még úgysem találtak ki az egészség és a karcsú alak megőrzéséért.

Ez is érdekelhet: Így lesz tökéletes a főtt tojás

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó