Nincs is jobb az illatos, friss házi kenyérnél: pontosan tudjuk, mi kerül bele, a ropogós héj és a puha, meleg belső párosa pedig olyan élményt nyújt, amit ritkán várhatunk a bolti termékektől.

Minden házi péknek van bevált kenyérreceptje, amit a mindennapokban használ – mi most ajánlunk neked egy isteni fehér kenyeret, ami biztos, hogy nagy sikert arat majd. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 10 dkg kenyérliszt + a formázáshoz
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl langyos víz
  • 5 dkg puha vaj
  • olaj a formához (opcionális)

A tetejére:

  • 6-8 dkg vaj, olvasztva
  • 1-1 evőkanál len-, szezám-, napraforgó-, tök-, fekete szezámmag, zatar fűszerkeverék, szemes mák
  1. A tésztához fél dl langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 5 percre félretesszük.
  2. Tálba szitáljuk a liszteket, elvegyítjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük az élesztős tejet, a maradék tejet, a vizet és a puha vajat. Kézzel/géppel dagasztani kezdjük, puha, de nem ragacsos tésztát készítünk. Ha a tészta szép sima, és elválik az edény aljától, letakarjuk a tálat, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Kiolajozunk vagy sütőpapírral kibélelünk egy 20x11x10 cm-es kenyérsütőformát. A magokat külön-külön kis tálkákba tesszük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 25×25 cm-es négyzetre nyomkodjuk. Előbb az egyik oldalával párhuzamosan vágjuk 5 részre, majd arra merőlegesen, a másik oldallal párhuzamosan is 5 részre daraboljuk. Az így kapott 25 négyzetet golyóvá gömbölyítjük, mindet olvasztott vajba mártjuk, és váltakozva a magokba hempergetjük (egyet egyféle magba).
  5. Egymástól kissé elcsúsztatva az előkészített sütőedénybe tesszük, fóliával letakarjuk, és kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  6. A megkelt tésztát vízzel alaposan lepermetezzük, az előmelegített sütőbe toljuk. A sütőbe is permetezünk vizet, majd a kenyeret kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 3209 KCAL/EGÉSZ KENYÉR

Recept: Tóthné Libor Mária
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

Ez is érdekelhet: 3 pofonegyszerű házi kenyér, amit bárki megsüthet

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Házi pékség című különszámában jelent meg – a magazint keresd az újságárusoknál! Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO Házi pékség

Ajánlott videó