A borsosabb árú vaníliamagok mellett használhatunk vaníliakivonatot vagy akár vaníliás cukrot is a desszertek ízesítéséhez. Urbán Gábor finomságában ezúttal ez a különleges aromát és ízt adó fűszer a főszereplő.
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A piskótához:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 12,5 dkg liszt
Az eperzseléhez:
- 30 dkg pürésített, szitán áttört eper
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál zselatin
A krémhez:
- 24 dkg mascarpone
- 5 dkg cukor
- 4 dl hideg habtejszín
- 1 rúd vanília kikapart magjai
A díszítéshez:
- 2 dkg liofilizált, kockázott eper
- 3-5 dkg fehércsokoládé-forgács
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük.
- A masszát egyenletesen kb. 30×30 cmes, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd a 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 8-10 perc alatt. Ha kihűlt, lehúzzuk a sütőpapírt, kibéleljük tiszta sütőpapírral, visszahelyezzük a tepsibe.
- Az eperzseléhez az eperpürét a cukorral forralóedényben felforraljuk, majd hozzákeverjük a fél dl hideg vízben megduzzasztott zselatint, ismét felforraljuk. Még melegen egyenletesen elkenjük az előkészített piskótalapon. Hűtőben rádermesztjük.
- A krémhez a mascarponét kihabosítjuk a cukorral, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt és a vaníliamagokat. A megdermedt zselére kenjük a krém kétharmadát, majd szorosan feltekerjük.
- A maradék krémet a külsejére kenjük, rusztikusan megcsapkodjuk egy kanál hátával. Legalább 30 percre hűtőbe teszszük dermedni. Tálalás előtt a liofilizált eperrel és csokoládéforgáccsal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 310 KCAL/SZELET
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
Bekuckózós édességre vágysz? Próbáld ki a krémsajtos, áfonyalekváros babka receptjét is!
A recept eredetileg – sok más mennyei desszerttel együtt – a Nők Lapja Konyha 2025/10. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.
