Eperzselés, vaníliakrémes rolád

Vanília minden mennyiségben: eperzselés, vaníliakrémes rolád

Az orchideafélék családjába tartozó vanília igazi kincs süteménykészítéskor.

A borsosabb árú vaníliamagok mellett használhatunk vaníliakivonatot vagy akár vaníliás cukrot is a desszertek ízesítéséhez. Urbán Gábor finomságában ezúttal ez a különleges aromát és ízt adó fűszer a főszereplő.

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 12,5 dkg liszt

Az eperzseléhez:

  • 30 dkg pürésített, szitán áttört eper
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál zselatin

A krémhez:

  • 24 dkg mascarpone
  • 5 dkg cukor
  • 4 dl hideg habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magjai

A díszítéshez:

  • 2 dkg liofilizált, kockázott eper
  • 3-5 dkg fehércsokoládé-forgács
  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük.
  2. A masszát egyenletesen kb. 30×30 cmes, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd a 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 8-10 perc alatt. Ha kihűlt, lehúzzuk a sütőpapírt, kibéleljük tiszta sütőpapírral, visszahelyezzük a tepsibe.
  3. Az eperzseléhez az eperpürét a cukorral forralóedényben felforraljuk, majd hozzákeverjük a fél dl hideg vízben megduzzasztott zselatint, ismét felforraljuk. Még melegen egyenletesen elkenjük az előkészített piskótalapon. Hűtőben rádermesztjük.
  4. A krémhez a mascarponét kihabosítjuk a cukorral, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt és a vaníliamagokat. A megdermedt zselére kenjük a krém kétharmadát, majd szorosan feltekerjük.
  5. A maradék krémet a külsejére kenjük, rusztikusan megcsapkodjuk egy kanál hátával. Legalább 30 percre hűtőbe teszszük dermedni. Tálalás előtt a liofilizált eperrel és csokoládéforgáccsal díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 310 KCAL/SZELET

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

Bekuckózós édességre vágysz? Próbáld ki a krémsajtos, áfonyalekváros babka receptjét is! 

A recept eredetileg – sok más mennyei desszerttel együtt – a Nők Lapja Konyha 2025/10. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO október

Ajánlott videó