Akár ünnepi alkalomra, akár egy őszi hétvégre sütöd, egy illatos, foszlós babka mindig telitalálat lesz!
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 dl langyos zsíros tej
- 8 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 nagy (L-es) tojás
- 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
- 1 kávéskanál só
- 1 dl víz
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 8 dkg vaj/margarin + a formához
A töltelékhez:
- 20 dkg natúr krémsajt
- 2 dl áfonyalekvár
- A tésztához fél dl langyos tejbe 1 teáskanál cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük, 5 percre félreteszszük. A tojásokat felverjük, 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a kenéshez.
- Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék langyos tejet, a vizet, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztős tejet.
- Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. 2-3 perc múlva, amikor a tészta már kezd összeállni, elkezdjük fokozatosan hozzáadagolni a puha vajat vagy margarint. Tovább dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima, fényes lesz. Kivajazott edénybe tesszük, fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább 4, legfeljebb 12 órára.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 50×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krémsajttal, majd a tetejére rákenjünk a lekvárt is. A hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, azután a tekercset éles késsel középen hosszában kettéhasítjuk. Az így kapott két tésztaszálat egymással összefonjuk úgy, hogy a vágott rész mindig felfelé nézzen. A fonatot végül csigavonalban feltekerjük.
- Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, a tésztát belefektetjük. Fóliával letakarjuk, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A sütőt 180 °C-ra melegítjük. A megkelt kalácsot a félretett tojással megkenjük, és sütőbe tesszük. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Frissen kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS, KELESZTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 3835 KCAL/EGÉSZ KALÁCS
Ez is érdekelhet: A tökéletes fonott kalács titka
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Házi pékség című különszámában jelent meg – a magazint keresd az újságárusoknál! Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.
