Krémsajtos, áfonyalekváros babka

Bekuckózós falatok őszi hétvégékre: krémsajtos, áfonyalekváros babka

Jó lenne bekuckózni a borongós őszi hétvégéken? Dobd fel a hangulatot egy isteni süteménnyel!

Akár ünnepi alkalomra, akár egy őszi hétvégre sütöd, egy illatos, foszlós babka mindig telitalálat lesz!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 dl langyos zsíros tej
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 nagy (L-es) tojás
  • 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
  • 1 kávéskanál só
  • 1 dl víz
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 8 dkg vaj/margarin + a formához

A töltelékhez:

  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 2 dl áfonyalekvár
  1. A tésztához fél dl langyos tejbe 1 teáskanál cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük, 5 percre félreteszszük. A tojásokat felverjük, 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a kenéshez.
  2. Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék langyos tejet, a vizet, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztős tejet.
  3. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. 2-3 perc múlva, amikor a tészta már kezd összeállni, elkezdjük fokozatosan hozzáadagolni a puha vajat vagy margarint. Tovább dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, és a felülete szép sima, fényes lesz. Kivajazott edénybe tesszük, fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük legalább 4, legfeljebb 12 órára.
  4. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 50×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krémsajttal, majd a tetejére rákenjünk a lekvárt is. A hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, azután a tekercset éles késsel középen hosszában kettéhasítjuk. Az így kapott két tésztaszálat egymással összefonjuk úgy, hogy a vágott rész mindig felfelé nézzen. A fonatot végül csigavonalban feltekerjük.
  5. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, a tésztát belefektetjük. Fóliával letakarjuk, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A sütőt 180 °C-ra melegítjük. A megkelt kalácsot a félretett tojással megkenjük, és sütőbe tesszük. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Frissen kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS, KELESZTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 3835 KCAL/EGÉSZ KALÁCS

Ez is érdekelhet: A tökéletes fonott kalács titka

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Házi pékség című különszámában jelent meg – a magazint keresd az újságárusoknál! Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO Házi pékség

Ajánlott videó