Szögezzük le, hogy a lé, amiben az olaszok kedvenc friss sajtja, a mozzarella úszik, nem csupán víz. Ez a folyadék valójában a sajt tárolóleve, hogy ne romoljon, oxidálódjon. Ez a speciális folyadék, amely a sajt készítés mellékterméke, tejsavat, sót tartalmaz, de a tárolás közben rengeteg értékes kémiai folyamat megy végbe benne, amitől a végeredmény egy hasznos konyhai alapanyag lesz.
A mozzarella leve fehérjéket, ásványi anyagokat, fontos enzimeket és probiotikumokat tartalmaz. Ha kiöntjük, lényegében egy tápanyagdús alapanyagtól szabadulunk meg, amelynek a konyhában felhasználhatnánk.
Miért értékes a mozzarella leve?
Ez a folyadék nemcsak tartósítószerként funkcionál, hanem aktívan befolyásolja a mozzarella minőségét, ízét és állagát is. Összetétele gyártónként eltérhet, de a cél mindig ugyanaz: a lé megőrizi a sajt nedvességtartalmát, megakadályozza az oxidációt és finom ízt biztosít.
Kapcsolódó: A csicseriborsó-konzerv leve, az aquafaba pedig tojáspótlóként használható
Régen a paraszti konyhákban semmit sem pazaroltak el, így volt ez a mozzarella levével is. Ezt a régi, takarékos gyakorlatot ma is könnyen visszahozhatjuk a modern konyhába, és nem fogjuk megbánni, mert ettől a hozzávalóval jobb állagú és gazdagabb ízű lesz az étel.
3 dolog, amihez felhasználható mozzarella vize
Minden ételnél fontos azonban figyelni a só mennyiségére, mivel a lé már eleve sós.



Nem muszáj azonnal felhasználni a mozzarellás levet. Légmentesen zárható üvegben, hűtőszekrényben 2–3 napig friss marad, ritkán akár egy hétig is eláll. Ha nem tudjuk felhasználni, akkor pedig fagyasszuk le tasakokban.
Kapcsolódó: Így olvaszd ki a mélyfagyasztott ételeket
Kiemelt kép: Getty Images