- Miért érdemes minél több sütőtököt fogyasztani ősszel és télen?
- Mi a különbség a fajták között, és milyen ételekhez ajánlott használni egyiket-másikat?
- Lapozd fel lenti galériánkat, melyben minden fontos infót megtalálsz!
A sütőtöknél keresve sem találhatnánk jobb gyümölcsöt, ha felturbóznánk valamivel az immunrendszerünket. (A termés fejlődését tekintve gyümölcs, termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból viszont zöldségnek számít.) Nemcsak ízletes és laktató, de alacsony zsírtartalmú is, miközben kiemelkedő tápanyagprofillal büszkélkedik.
Tömege nagy részét, mintegy 90 százalékát víz alkotja. Egy csészényi adag hozzávetőlegesen 49 kalóriát, 2 gramm fehérjét és 3 gramm rostot biztosít. Az pedig külön előny, hogy más narancssárga színű termésekhez hasonlóan a sütőtök is gazdag béta-karotinban, vagyis az A-vitamin előanyagában, ami (többek között) az őszi-téli fertőzések kivédésében játszik kiemelt szerepet.
Melyik fajta mire jó?
Nem árt tudni, hogy nem minden tökféle ehető. A faragásra szánt tökök, valamint az aprócska, rücskös, mindenféle színben pompázó dísztökök nem alkalmasak emberi fogyasztásra, hiszen olyan mérgező anyagokat is tartalmaznak, amelyek kis mennyiségben is hányást, hasmenést és gyomorgörcsöt okozhatnak. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, tájékozódjunk alaposan,
vásároljunk megbízható helyről, és mindenképp kérjük ki az eladók/termelők tanácsát is!
Ehető sütőtökökből szerencsére sokkal többel találkozhatunk – nem egyszerű eldönteni tehát, mire essen a választásunk, ha felhasználnánk a konyhában ezt az igazán sokoldalú alapanyagot. Legyen szó krémlevesről, köretről vagy mennyei desszertekről, minden típusnak megvan a maga erőssége, ami garantálja a tökéletes ízharmóniát.
Lapozd fel a galériát, melyből megtudhatod, mire jók a legnépszerűbb sütőtökfajták!




Ez is érdekelhet: Sütőtök újragondolva – 3 isteni recept
Kiemelt kép: Hokkaido tök (Getty Images)