- A zöldborsó meglepően gazdag fehérjében és rostban, amelyek kulcsfontosságúak a kiegyensúlyozott étrendhez.
- Olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások és bizonyos daganatok megelőzéséhez.
- Rendkívül sokoldalúan felhasználható.
Ezt a remek hüvelyest sokáig lenézték, ám az utóbbi időben reneszánszát éli. De vajon miért ennyire alulértékelt ez a hüvelyes, és miért érdemes beillesztened az étrendedbe? Mutatjuk a választ.
A zöldborsó két fontos makro-tápanyag forrása: fehérje és rost. Egy csésze főtt zöldborsó 7 gramm fehérjét és 6 gramm rostot tartalmaz. A Nestlé Hungária két évvel ezelőtti, reprezentatív kutatása szerint a magyar lakosság rostfogyasztása jelentősen elmarad a szakmai ajánlásoktól, amelyek szerint a felnőtteknek naponta legalább 25–30 gramm rostot kellene bevinniük. (Egyes ajánlások szerint a nőknek 25 grammot, férfiaknak akér 30-35 grammot kellene fogyasztani naponta.)
A helytelen étkezési szokások pedig már gyermekkorban megmutatkoznak. A felmérés arra jutott, hogy a kisiskolások közel egyharmadánál a rostbevitel még a javasolt mennyiség 70 százalékát sem éri el. A kutatás szerint a gyerekeknek csupán 43 százaléka fogyaszt teljes kiőrlésű gabonát, a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk pedig alig haladja meg a napi 400 grammos ajánlás felét. Pedig az elegendő rostbevitel különösen fontos, mert csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Kapcsolódó: Zöldborsópesztós tészta dupla paradicsommal és sonkával
A növényi fehérjék előnyei
Ami a fehérjét illeti, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint a legtöbb amerikai felnőtt elegendő mennyiséget fogyaszt, ám nem feltétlenül elég változatos forrásból. A szakértők szerint érdemes többféle fehérjeforrást beépíteni az étrendünkbe, köztük a hüvelyeseket is.
A növényi fehérjék nemcsak fehérjeforrásként értékesek, hanem ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyekből az állati eredetű fehérjékben kevesebb található. A kutatások szerint a zöldborsó különösen gazdag fenolos vegyületekben. Ezek az antioxidánsok segíthetnek a krónikus betegségek, például a gyulladásos kórképek és egyes daganatok megelőzésében. Végül, de nem utolsósorban: a zöldborsó eltelít két étkezés között. Ráadásul rendkívül sokféleképpen elkészíthető.
Kattints a galériára és lapozd végig, milyen szuper ételek főszereplője lehet a zöldborsó!




Kevesen gondolnák, de a zöldborsó az egyik legrégebb óta termesztett zöldség, amit már az ókori Egyiptomban is termesztettek. Szerencsére manapság már nemcsak a menzás zöldbosófőzelék jut róla eszünkbe, hanem egyre többféleképpen hasznosítjuk.
Kapcsolódó: Főszerepben a fehérjék– Mennyi a sok, mennyi a kevés?
Kiemelt kép és a galéria képei: Getty Images