Nincs kéznél otthon pisztáciapaszta, vagy nem szívesen költenél rá? Semmi vész, Urbán Gábor receptje szerencsére akkor is működik, ha 5 dkg aprított pisztáciát késes aprítóval dolgozol addig, míg krémmé válik – vagy kövesd korábbi receptünket, melyben lépésről lépésre mutatjuk, mitől lesz tökéletesen selymes a házi pisztáciakrémünk.
Hozzávalók 8-10 darabhoz
A tésztához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj/margarin
- 1 tojássárgája
A málnazseléhez:
- 20 dkg szitán áttört málnapüré
- 7,5 dkg cukor
- 1 teáskanál zselatin
A pisztáciás krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 evőkanál pisztáciapaszta
A díszítéshez:
- 3 dkg aprított pisztácia
- 5-10 dkg friss málna
- A málnazseléhez a málnapürét a cukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük a fél dl hideg vízben megduzzasztott zselatint. Kihűtjük.
- A pisztáciás krémhez a tejszínt felforraljuk, majd az összetört fehér csokoládéval és pisztáciapasztával simára keverjük. Hűtőbe tesszük dermedni.
- A tésztához a lisztet, porcukrot összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük legalább 30 percre pihenni.
- A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk lisztezett munkalapon, majd akkora kiszúróval kiszúrjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a (8 cm átmérőjű) formát, és az oldalára is jusson. Sütőpapírral befedjük a linzer tetejét, és rizst/babot/lencsét öntünk bele súlyként, körülbelül a forma feléig (ez azért kell, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta).
- A 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk róla a nehezéket, és további 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtjük.
- A tartokba 1-2 evőkanál málnazselét töltünk, majd kb. 10 percre hűtőbe tesszük dermedni. A pisztáciakrémet robotgéppel kissé kihabosítjuk, és sima csöves habzsákból a megdermedt málnazselére nyomjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt tört pisztáciával, málnaszemekkel díszítjük, szórhatunk rá apróra vágott liofilizált málnát is.
ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC
SÜTÉS: 10 + 6-8 PERC
KALÓRIA: 455 KCAL/DARAB
Fotó: Acsai Miklós
Ez is érdekelhet: Itt az új őrület – dubai helyett készíts angyalhaj csokit!
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/08. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.
