áfonyás-túrós kalács

Ami nem maradhat ki a nyárból: áfonyás-túrós kalács

Imádunk tobzódni a sok nyári gyümölcsben, ilyenkor az ember alig tudja eldönteni, mit süssön, annyi lehetőséget kínál a friss málna, szeder, szilva vagy éppen alma.

Urbán Gábor most áfonyával dolgozott, de a gyümölcs bátran variálható, cserélhető az épp kéznél lévőre. Ha megkoronáznád valamivel a hétvégi ebédet, mindenképp tégy egy próbát a lenti recepttel! 

Hozzávalók 2 db rúdhoz

A tésztához:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 mokkáskanál só
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 2,5 dl tej
  • 7,5 dkg porcukor + a díszítéshez
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15-20 dkg áfonya
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 (kezeletlen) citrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál búzadara
  1. A töltelék hozzávalóit keverőtálban alaposan összeforgatjuk úgy, hogy ne álljon össze, morzsalékos maradjon. (Ha mirelit áfonyát használunk, azt jól le kell csepegtetni, és nem szabad a túróhoz adni, mert megszínezi. Azt csak feltekerés előtt érdemes rászórni a túrótöltelékre.)
  2. A tésztához keverőtálban elmorzsoljuk lisztet, a sót és a vajat/ margarint. A tejet és a porcukrot meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, felfuttatjuk, majd beletesszük a két tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Kb. 30 percig letakarva kelesztjük szobahőmérsékleten.
  3. Ezután kissé átdolgozzuk a tésztát, 2 egyforma részre osztjuk. Lisztezett munkalapon mindkettőt kb. 30×40 cm-es, 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Mindkét lapon egyenletesen elterítjük a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál kezdve nem túl szorosan feltekerjük.
  4. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük szobahőmérsékleten. Megkenjük a felvert tojással, majd 165 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 20-25 PERC
KALÓRIA: 2100 KCAL/RÚD

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/08. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

Ajánlott videó