Urbán Gábor most áfonyával dolgozott, de a gyümölcs bátran variálható, cserélhető az épp kéznél lévőre. Ha megkoronáznád valamivel a hétvégi ebédet, mindenképp tégy egy próbát a lenti recepttel!
Hozzávalók 2 db rúdhoz
A tésztához:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 mokkáskanál só
- 10 dkg vaj/margarin
- 2,5 dl tej
- 7,5 dkg porcukor + a díszítéshez
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15-20 dkg áfonya
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 (kezeletlen) citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál búzadara
- A töltelék hozzávalóit keverőtálban alaposan összeforgatjuk úgy, hogy ne álljon össze, morzsalékos maradjon. (Ha mirelit áfonyát használunk, azt jól le kell csepegtetni, és nem szabad a túróhoz adni, mert megszínezi. Azt csak feltekerés előtt érdemes rászórni a túrótöltelékre.)
- A tésztához keverőtálban elmorzsoljuk lisztet, a sót és a vajat/ margarint. A tejet és a porcukrot meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, felfuttatjuk, majd beletesszük a két tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Kb. 30 percig letakarva kelesztjük szobahőmérsékleten.
- Ezután kissé átdolgozzuk a tésztát, 2 egyforma részre osztjuk. Lisztezett munkalapon mindkettőt kb. 30×40 cm-es, 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Mindkét lapon egyenletesen elterítjük a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál kezdve nem túl szorosan feltekerjük.
- A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük szobahőmérsékleten. Megkenjük a felvert tojással, majd 165 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 20-25 PERC
KALÓRIA: 2100 KCAL/RÚD