A nassolnivalókról akkor sem egyszerű lemondani, ha éppen a bikiniben jól mutató testre gyúrunk, ezért Urbán Gábor most olyan könnyű édességet ajánl, ami joghurttal készült. Természetesen ebből is érdemes mértékkel fogyasztani, de egy-két kocka/szelet néhanapján belefér, nem igaz?
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A krémhez: 2,5 dl natúr joghurt | 10 dkg porcukor | 1 (kezeletlen) citrom | 25 dkg túró | 4 dl hideg habtejszín | 20 dkg mirelit áfonya (friss áfonyával nem lesz erőteljes színe) | 2 dkg zselatinpor | 1 dl víz
A díszítéshez: 1 dl hideg habtejszín | 10 dkg étcsokoládé-forgács | 10 dkg friss áfonya
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet.
- A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, kivágjuk a tortaformából. Vízszintesen 2 lapba vágjuk, majd elmossuk a formát, ismét kibéleljük sütőpapírral, és visszatesszük az egyik lapot.
- A krémhez a joghurtot simára keverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a túrót, a habbá vert tejszínt és a kiolvasztott áfonyát. A zselatint megduzzasztjuk 1 dl hideg vízben, majd (mikróban) megmelegítjük. A túrós keverékhez forgatjuk.
- A krém háromnegyedét a formába készített piskótalapra töltjük, befedjük a másik lappal, majd egyenletesen elkenjük rajta a maradék krémet. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt kivesszük a tortát a formából, az oldalát beborítjuk a díszítéshez habbá vert tejszínnel és csokoládéforgáccsal. A tetejét csokoládéforgáccsal és áfonyaszemekkel díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 4470 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes