Idén alaposan megugrott egyik kedvenc gyümölcsünk ára, a jelenség oka pedig az időjárás. A tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak, és a termés a megszokottnak alig egyharmada lett. A kisebb kínálat felverte az árakat, mi meg csak szívjuk a fogunkat, hiszen a meggyet azért mégsem lehet kihagyni a nyárból. Csípjük el a szezon legvégét!
Annál is inkább, hiszen a magyar konyhában ez a gyümölcs ezerarcú: készül belőle sütemény, leves, szörp, lekvár, és természetesen befőtt is. Milyen kár, hogy ez a fanyar kis gyümölcs nem magozza ki önmagát.
Ha kellett már nagyobb mennyiséget magoznod, pontosan tudod, hogy mennyire macerás a dolog. A gyümölcs szétszakad, a lé fröccsen, és tíz perc után nemcsak a pult, de a ruhánk is csupa piros lesz.
Magozzunk könnyen
Szerencsére egyes, a háztartásokban is alkalmazható, jól bevált módszerek sokat segíthetnek a káosz elkerülésében. A legkézenfekvőbb eszköz természetesen a klasszikus meggymagozó. Ez a rugós szerkezet egy mozdulattal kipattintja a magot a gyümölcsből, és ha jó minőségű, olyan pontosan dolgozik, mint egy agysebész. Egyáltalán nem fröcsköl.
Hasonló elven működik a tollhegyes magozó is, amivel precízen ki lehet nyomni a gyümölcs belsejéből a magot, anélkül hogy a meggy húsa teljesen szétesne.
Magozó nélkül?
Ha viszont nincs otthon ilyen kütyü, más trükkhöz kell folyamodni. Ilyenkor jön jól egy vastagabb (nagyobb átmérőjű ÉS erősebb műanyag, esetleg fém) szívószál! Ha van otthon ilyened, pillanatok alatt megszabadulhatsz a magoktól. A két ujjad közé fogott gyümölcsöt a szár helye felől átszúrva a mag kis nyomással kinyomható a másik oldalon.
Fontos, hogy ehhez a gyümölcs elég érett kell, hogy legyen, de ne legyen túl puha: az épphogy érett, feszes szemek a legjobbak.
Na mit szólsz? Ugye milyen egyszerű? A szívószál egyébként nagyon jó szolgálatot tesz eper csumátlanításában is, jövőre azt is érdemes majd kipróbálnod.
Még egy tipp
Azt, hogy a meggy ne fröcsköljön szanaszét, még egy trükkel szavatolhatod. A magozás előtti alapos öblítés és szárítás nem csak higiéniai okokból ajánlott: ha kevesebb lé van a gyümölcsön, kisebb az esélye annak, hogy minden irányba spriccelni kezd.
Élj ezzel az eszközzel is, és a meggyet mindig magozd lehetőleg mély tálban, ami megint csak csökkenti az esélyét annak, hogy a fejed búbjáig meggyszínű legyél.

Ha kimagoztuk, pite is sülhet a finom meggyből! (Fotó: Getty Images)
És ha már ott a sok szép, kimagozott meggy, érdemes legalább egy részéből klasszikus befőttet készíteni. Ez nemcsak télen jön majd jól, de ajándéknak is kiváló. És ha jól záródik az üveg, akár másfél-két évig is eláll.
Meggybefőtt recept
Hozzávalók kb. 5 közepes (720 ml-es) üveghez:
- 2,5 kg friss, kimagozott meggy
- 5-6 ek cukor üvegenként (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 csipet tartósítószer (pl. nátrium-benzoát vagy szalicil) – elhagyható, ha dunsztolsz
- hideg víz
Elkészítés:
- A kimagozott meggyet alaposan mosd meg, majd oszd szét az üvegekbe úgy, hogy körülbelül háromnegyedig legyenek tele.
- Minden üveg tetejére szórj 5-6 evőkanál cukrot. Ha édesebben szereted, mehet rá több is.
- Töltsd fel az üvegeket hideg vízzel, hagyj kb. 1 cm helyet a tetején.
- Ízlés szerint tehetsz a tetejére egy csipet tartósítószert, vagy ha ezt elkerülnéd, inkább zárd le az üvegeket, majd állítsd őket egy nagy lábosba, forró vízbe, és dunsztold kb. 20-25 percig.
- A dunsztolás után hagyd a vízben kihűlni az üvegeket, majd mehetnek a kamrapolcra.
Kapcsolódó: Meggyes-krémsajtos minipitét valaki?
Kiemelt kép: Getty Images