zöld dió felhasználása Canva

Házi likőr és -tinktúra recept zöld dióból – természetes és gyógyító

Kíváncsi vagy, mire jó a zöld dió? Ismerd meg a tinktúra és likőr titkát, majd zárd palackba a nyár ízeit és gyógyító erejét – egyszerűen, otthon!
  • A zöld dió igazi természetes kincs: tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal, és jódtartalmának köszönhetően támogatja a pajzsmirigy működését.
  • A zöld dió immunerősítő hatású, és segíthet az emésztési problémák enyhítésében.
  • Feldolgozva tinktúrában vagy likőrként is megőrzi értékes hatóanyagait – így nemcsak finom, de hasznos is.

Ha június, akkor zöld dió! A fákon még éretlen, zöld héjú diók bújnak meg, amelyek ugyan még nem alkalmasak süteménybe vagy asztalra tett tálba, viszont igazi kincset rejtenek: belőlük készíthetünk gyógyító tinktúrát és ízletes, karakteres likőrt is. Ha szeretsz elmerülni a házi készítésű finomságok világában, és imádod a természetes megoldásokat, akkor ez a két recept igazi telitalálat lesz számodra.

Miért különleges a zöld dió?

A zöld dió éretlen állapotban tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Gazdag C-vitaminban, jódot is tartalmaz, és antibakteriális, gombaölő hatása sem elhanyagolható. A népi gyógyászat régóta ismeri és alkalmazza különféle emésztési panaszokra, valamint immunerősítésre is. Fontos, hogy a zöld diót csak június elejétől június közepéig szedjük, amikor még könnyen átszúrható egy tűvel, és a belseje puha, zselészerű állagú.

Egészség és élvezet egy üvegben

Legyen szó illatos tinktúráról vagy fűszeres likőrről, egy biztos: minden kortyban ott lapul egy csepp nyár. Ezek az italok nemcsak a testedet kényeztetik, hanem a lelkedet is megsimogatják – mintha csak visszasétálnál a nagymama konyhájába, ahol a polcokon sorakoztak a házi elixírek és befőttek. Egy korty zöld dió igazán különleges ízélményt nyújt. Készítsd el te is, és – mértékkel fogyasztva – engedd, hogy immunerősítőként egészségesebbé tegye a mindennapjaidat!

Kapcsolódó: Fogyás és hormonok: 5 dió- és magféle, ami nélkülözhetetlen a nőknek

Tipp: A zöld dióval bánj óvatosan! A dió leve sötétbarnára festi a kezed, így érdemes gumikesztyűt viselni a feldolgozás során. A felvágott dió pedig pár perc alatt oxidálódik, tehát gyorsan kell dolgozni!

zöld dió felhasználása Canva

Már napi 1 teás kanál zöld dió tinktúra is erősíti az immunrendszert (Fotó: Canva)

1. Zöld dió tinktúra – a házi patika csodaszere

A tinktúra egy természetes, alkoholos kivonat, amely segíthet a gyomorpanaszok enyhítésében, fertőtlenítő hatású, és rendszeres, mértékletes használata támogatja az immunrendszert is.

Hozzávalók:

  • 20-25 db zöld dió (megmosva, negyedelve)
  • 1 liter 40-50%-os alkohol (pl. pálinka)
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 szegfűszeg
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál barna cukor (opcionális)

Elkészítés:

  1. A negyedelt zöld diókat helyezd egy nagy befőttesüvegbe.
  2. Add hozzá a fűszereket, a citromhéjat és a cukrot.
  3. Öntsd rá az alkoholt, majd zárd le az üveget.
  4. Hűvös, sötét helyen érleld 4-6 hétig, időnként rázd fel.
  5. Szűrés után öntsd sötét üvegbe, és használd kúraszerűen: napi 1 teáskanállal éhgyomorra.

2. Zöld dió likőr – karakteres ízű, selymesen fűszeres finomság

Ez a likőr igazi különlegesség – sötétbarna színe, fűszeres illata és gazdag aromája miatt tökéletes ajándék vagy a hűvösebb hónapokban ünnepi vendégváró. Ráadásul minden kortyban ott rejtőzik a nyár esszenciája.

Hozzávalók:

  • 30 db zöld dió (megmosva, négyfelé vágva)
  • 1 liter 40%-os alkohol
  • 30 dkg cukor
  • 2-3 rúd fahéj
  • 5-6 szegfűszeg
  • 1 vaníliarúd
  • 1 narancs héja

Elkészítés:

  1. A zöld diókat tedd egy nagy, jól zárható üvegbe.
  2. Add hozzá a fűszereket, narancshéjat, és öntsd rá az alkoholt.
  3. Érleld 6-8 hétig sötét, meleg helyen, néha rázd fel.
  4. Ezután szűrd le, majd keverd bele a cukrot és hagyd még egy hétig állni.
  5. Töltsd steril üvegekbe, és hagyd pihenni még legalább 1 hónapig – minél tovább áll, annál finomabb lesz.

Kapcsolódó: Most van itt az ideje a befőzésnek, lekvár- és szörpkészítésnek: íme a legjobb házi szörp-receptek!

Kiemelt kép: Canva/Nők Lapja