- A fagyasztás hatására megváltozik a kenyér szerkezete.
- Így hat az emésztésünkre, ha fagyasztott kenyeret eszünk.
- Ezeket a kenyérfajtákat nem érdemes fagyasztóba tenni.
A kenyér fagyasztása elsőre praktikus megoldásnak tűnik – és valóban az is lehet. Egyszerű és hatékony módja annak, hogy hosszabb ideig frissen tartsuk a pékárut, miközben az ízéből alig veszít, és a benne lévő értékes tápanyagok mennyisége is szinte változatlan marad. Szakértők szerint például 30 napos fagyasztás után is csupán minimális mértékben csökken a kenyér B-vitamin-tartalma.
Korábban mi is foglalkoztunk már azzal, mely ételeket és alapanyagokat nem ajánlott fagyasztani – hiszen nem mindig egyszerű eligazodni abban, mit szabad és mit nem. Különösen igaz ez a kenyér esetében, ahol nemcsak a fajtája, hanem a tárolás módja is döntő szerepet játszik.
Most akkor lehet vagy nem?
Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy fagyasztás hatására megváltozik a kenyér keményítőtartalmának szerkezete, ami miatt nehezebb megemészteni. Ez igaz ugyan, de nem feltétlenül jelent problémát, sőt, ez a szerkezeti változás akár még előnyünkre is válhat.

Többféle kenyeret is lefagyaszthatunk egyszerre, de érdemes mindegyiket külön csomagolni és felcímkézni, hogy később se keveredjenek össze (Fotó: Getty Images)
A fagyasztott kenyér ugyanis lassabban szívódik fel a szervezetben, így mérsékeltebben emeli meg a vércukorszintet, mint a friss változat. Ez a tulajdonság pedig segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ahhoz viszont, hogy a kenyér valóban jól bírja a fagyasztást, néhány fontos dologra nem árt odafigyelni.
Így fagyasszuk le a kenyeret helyesen
Fagyasztás előtt érdemes a kenyeret szeletekre vágni, majd alufóliába, frissentartó fóliába, vagy adagokra osztva légmentesen zárható tasakokba csomagolni. A lényeg, hogy minél kevesebb levegő érje a kenyerünket, és a fagyasztó szaga se járja át a tésztát.
A kiolvasztásnál már sokkal inkább a fokozatosságon van a hangsúly. A kenyeret hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, lehetőleg 3-4 órán át anélkül, hogy eltávolítanánk a csomagolást.
Amennyiben ropogós héjra vágyunk, akár 175 °C-ra előmelegített sütőben is kiolvaszthatjuk. Ha viszont nincs sok időnk, a szeleteket gyorsabban is felmelegíthetjük mikróban vagy esetleg kenyérpirítóban. Van egy dolog, amit viszont semmiképp se tegyünk! A már egyszer lefagyasztott majd kiolvasztott kenyeret sose tegyünk vissza a mélyhűtőbe! Az újrafagyasztás nem csupán rontja az állagát és az ízét, de a benne lévő értékes tápanyagok is elvesznek.
Kapcsolódó: Így edd a kenyeret, hogy ne hizlaljon
Ezt a fajtát a legjobb fagyasztani
A teljes kiőrlésű, magvas vagy kovászos kenyerek jobban bírják a fagyasztást, míg a fehér, puhább típusú pékáruk, például a toast kenyér, a héj nélküli kenyér vagy a kalácsfélék már gyorsabban veszítenek minőségükből, főleg, ha nem megfelelően csomagoljuk őket. A jól megválasztott kenyér mellett fontos, hogy
mindig légmentesen zárjuk le a csomagolást, a fagyasztó levegője ugyanis könnyen kiszáríthatja a tésztát.
Megeshet, hogy többféle kenyeret fagyasztunk, ilyenkor érdemes a csomagolásra ráírni a nevét és a fagyasztás dátumát is, így elkerülhetjük, hogy túl sokáig tároljuk, vagy összekeverjük őket. A fagyasztott kenyér ideális esetben 1 hónapig megőrzi a minőségét, ezután már érezhető lehet az állag -és ízromlás.
Kapcsolódó: Tudtad? Ezeket az ételeket soha nem szabadna újramelegíteni
Kiemelt kép: Getty Images