kenyérfagyasztás kenyér fagyasztása tárolás ételfagyasztás biztonságos tippek

Veszélyes lehet, ha lefagyasztjuk a kenyeret? Ezt mondják róla a szakértők

Ha épp nincs időnk elfogyasztani a friss kenyeret, vagy véletlenül többet hoztunk haza a kelleténél, első gondolatunk gyakran az, hogy egyszerűen betesszük a fagyasztóba. De vajon tényleg jó ötlet ezzel a módszerrel meghosszabbítani a kenyér szavatosságát? Le lehet fagyasztani mindenféle kenyeret, vagy van olyan típus, aminél többet árt, mint használ?
  • A fagyasztás hatására megváltozik a kenyér szerkezete. 
  • Így hat az emésztésünkre, ha fagyasztott kenyeret eszünk.
  • Ezeket a kenyérfajtákat nem érdemes fagyasztóba tenni.

A kenyér fagyasztása elsőre praktikus megoldásnak tűnik – és valóban az is lehet. Egyszerű és hatékony módja annak, hogy hosszabb ideig frissen tartsuk a pékárut, miközben az ízéből alig veszít, és a benne lévő értékes tápanyagok mennyisége is szinte változatlan marad. Szakértők szerint például 30 napos fagyasztás után is csupán minimális mértékben csökken a kenyér B-vitamin-tartalma.

Korábban mi is foglalkoztunk már azzal, mely ételeket és alapanyagokat nem ajánlott fagyasztani – hiszen nem mindig egyszerű eligazodni abban, mit szabad és mit nem. Különösen igaz ez a kenyér esetében, ahol nemcsak a fajtája, hanem a tárolás módja is döntő szerepet játszik.

Most akkor lehet vagy nem?

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy fagyasztás hatására megváltozik a kenyér keményítőtartalmának szerkezete, ami miatt nehezebb megemészteni. Ez igaz ugyan, de nem feltétlenül jelent problémát, sőt, ez a szerkezeti változás akár még előnyünkre is válhat.

kenyérfagyasztás kenyér fagyasztása tárolás ételfagyasztás biztonságos tippek

Többféle kenyeret is lefagyaszthatunk egyszerre, de érdemes mindegyiket külön csomagolni és felcímkézni, hogy később se keveredjenek össze (Fotó: Getty Images)

A fagyasztott kenyér ugyanis lassabban szívódik fel a szervezetben, így mérsékeltebben emeli meg a vércukorszintet, mint a friss változat. Ez a tulajdonság pedig segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ahhoz viszont, hogy a kenyér valóban jól bírja a fagyasztást, néhány fontos dologra nem árt odafigyelni. 

Így fagyasszuk le a kenyeret helyesen

Fagyasztás előtt érdemes a kenyeret szeletekre vágni, majd alufóliába, frissentartó fóliába, vagy adagokra osztva légmentesen zárható tasakokba csomagolni. A lényeg, hogy minél kevesebb levegő érje a kenyerünket, és a fagyasztó szaga se járja át a tésztát.

Mikor ne fagyaszd le a kenyeret?

Bár a legtöbb kenyér jól viseli a fagyasztást, vannak kivételek. Ha a pékáru már eleve szikkadt, penészedni kezdett vagy hosszabb ideje áll a konyhapulton, azt már ne tegyük a mélyhűtőbe. A fagyasztás nem javít az állapotán, sőt, a kellemetlen szagokat és ízeket is megőrzi. Minden esetben csak friss, jó minőségű kenyeret érdemes lefagyasztani.

A kiolvasztásnál már sokkal inkább a fokozatosságon van a hangsúly. A kenyeret hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, lehetőleg 3-4 órán át anélkül, hogy eltávolítanánk a csomagolást.

Amennyiben ropogós héjra vágyunk, akár 175 °C-ra előmelegített sütőben is kiolvaszthatjuk. Ha viszont nincs sok időnk, a szeleteket gyorsabban is felmelegíthetjük mikróban vagy esetleg kenyérpirítóban. Van egy dolog, amit viszont semmiképp se tegyünk! A már egyszer lefagyasztott majd kiolvasztott kenyeret sose tegyünk vissza a mélyhűtőbe! Az újrafagyasztás nem csupán rontja az állagát és az ízét, de a benne lévő értékes tápanyagok is elvesznek. 

Kapcsolódó: Így edd a kenyeret, hogy ne hizlaljon

Ezt a fajtát a legjobb fagyasztani

A teljes kiőrlésű, magvas vagy kovászos kenyerek jobban bírják a fagyasztást, míg a fehér, puhább típusú pékáruk, például a toast kenyér, a héj nélküli kenyér vagy a kalácsfélék már gyorsabban veszítenek minőségükből, főleg, ha nem megfelelően csomagoljuk őket. A jól megválasztott kenyér mellett fontos, hogy

mindig légmentesen zárjuk le a csomagolást, a fagyasztó levegője ugyanis könnyen kiszáríthatja a tésztát.

Megeshet, hogy többféle kenyeret fagyasztunk, ilyenkor érdemes a csomagolásra ráírni a nevét és a fagyasztás dátumát is, így elkerülhetjük, hogy túl sokáig tároljuk, vagy összekeverjük őket. A fagyasztott kenyér ideális esetben 1 hónapig megőrzi a minőségét, ezután már érezhető lehet az állag -és ízromlás.

Kapcsolódó: Tudtad? Ezeket az ételeket soha nem szabadna újramelegíteni

Kiemelt kép: Getty Images