A torta az egyik legjobban variálható sütemény, hiszen süthetsz kisebbet, nagyobbat, emeleteset, téglalap/kocka vagy akár félgömb alakút is, nem beszélve a speciális formákról – egy számtorta ugyanis garantáltan lenyűgözi az ünnepeltet, míg a klasszikus, hullámos szélű gyümölcstorta mindenkiben nosztalgiát ébreszt a nagyi süteményei iránt.
Urbán Gábor minden esetre mutat egy-egy szuper ötletet Desszert különszámunkban, melyben a mákos, őszibarackos torta mellett többek között mini túrótortákkal, mikádótortával, operatortával, charlotte-tortával és parfétortával is találkozhatsz.
Mákos, őszibarackos torta
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | 8 dkg darált mák | fél csomag sütőpor | 8 dkg liszt
A töltelékhez: 40 dkg darált mák | 7 dkg darált háztartási keksz | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 1 evőkanál méz | 20 dkg cukor | 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
A krémhez: 6 dl őszibaracklé (helyettesíthető sárgabaracklével) | 10 dkg cukor | 2 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg kockázott őszibarack (befőtt, helyettesíthető sárgabarackkal)
A díszítéshez: 3 dl hideg habtejszín | 8 dkg darált mák
- A töltelékhez a mákot, a darált kekszet, a fahéjat és a citromhéjat tálban összekeverjük. A mézet, 1 dl vizet és a cukrot forralóedényben forrásig hevítjük, a mákos keverékre öntjük, és jól elkeverjük. Kihűtjük.
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a darált mákkal és sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk.
- A tortalapokat vékonyan megkenjük a lekvárral, majd elharmadolva egyenletesen elkenjük rajtuk a máktölteléket. Az így kapott tortalapok egyikét visszahelyezzük a friss sütőpapírral bélelt tortaformába.
- A krémhez 4 dl baracklevet felforralunk a cukorral, majd besűrítjük a maradék 2 dl baracklében elkevert pudingporral. A pudinggal még melegen összetöltjük a lapokat az előkészített formában úgy, hogy a két alsó rétegbe felkockázott barackot szórunk. A pudingból vékony rétegben a tetejére is jusson. Hűtőbe tesszük pár órára.
- A díszítéshez a habbá vert tejszínhez hozzáforgatunk 3 dkg darált mákot, átkenjük vele a torta oldalát, majd megkenjük a maradék mákkal. A tetejét sima csöves nyomózsákból díszítjük a tejszínhabbal a fenti képen látható módon.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 6999 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes