Neked is rémlik gyerekkorodból egy szabálytalan formájú, slejfniszerű leveles péksüti, a pacsni? A szerény megjelenésű, valójában kifejezetten kifinomult, halványan édeskés kelt-leveles sütemény egykor állítólag kávéházi eledel volt, és ma is nehéz finomabbat elképzelni a reggeli kávé vagy épp kakaó mellé.
Csakhogy alig valahol lehet már kapni. Nehéz lenne megmondani, miért tűnt el a pékségek polcairól, de az biztos, hogy aki valaha kóstolta, annak bizony örök ízemlék marad. Az egyik legnépszerűbb hazai házipék pacsnireceptje alatt csak úgy sorjáznak a nosztalgiával átitatott kommentek:
„A Falk Miksa utca Báv felőli végén árultak a 80-as években eszméletlenül finom pacsnit…imádtam.” „Én Debrecenben ettem a Árpád téren egy kis pékségben. Ritkán lehetett kapni, de imádtam!” „Az édesanyám, aki három hónapja örökre itthagyott. Ő vett nekem pacsnit mindig gyerekkoromban.”
A napokban én is megosztottam a saját receptemet és hasonló lelkesedés fogadta, több kommentelő dobott el kapát-kaszát, hogy szaladjon pacsnit sütni.

Álljunk neki otthon pacsnit készíteni! (Fotó: Getty Images)
És hogy mi is olyan finom a pacsniban? Könnyed, szellős tésztája, semmi máshoz nem hasonlítható roppanós külseje és szelid íze, ami édes italok mellé éppen úgy isteni, mint szendvics alapjaként.
A nem kifejezetten fotogén, ám annál finomabb péksütemény receptjét hoztuk ma el.
Pacsni recept 16 darabhoz
Hozzávalók:
- 40 deka liszt
- 1 púpozott evőkanál porcukor
- fél zacskó porélesztő
- teáskanál só
- 2,7 deci tej
- egy 100 grammos teavaj (ennek egyharmada megy a tésztába és kétharmada a rétegek közé)
A pacsni végtelenül egyszerű sütemény, aminek a hozzávalói minden háztartásban fellelhetők, igaz, időt is kell szánni az elkészítésére.
Elkészítés:
- A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót és a tejet összedolgozzuk, kidagasztjuk, majd a vaj egyharmadát is beledolgozzuk. A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Reggel 3 egyenlő részre szedjük (mérleg segítségével), gombócoljuk és hagyjuk 15 percet kelni. A maradék vajat erre az időre betesszük a mélyhűtőbe.
- Ezután 3 nagy lapot nyújtunk a gombócokból, az alsóra vajat reszelünk, majd ráfektetjük a másikat, arra is vajat reszelünk, majd lefedjük a harmadikkal. Kisebb kockákra vágjuk és hagyjuk 15 percet kelni.
- A sütőt előmelegítjük 225 fokra, majd a kockákat hosszúkás slejfnire nyújtjuk és egy sütőpapíros tepsire fektetjük. Újabb 15 percet kelesztjük így.
- Vízzel megkenjük a lapokat és körülbelül 10-12 perc alatt készre sütjük.
Magában is finom, de igazán egy bögre kakaóval, tejes kávéval lesz isteni a pacsni.
Kapcsolódó: Ha igazán szereted a finom péksüteményeket…
Kiemelt kép: saját fotó